Tämä tuttu slogan kuvastaa varmasti kaikkien yritysten ja organisaatioiden tämänhetkisiä tunnelmia. Vaikka koronaviruksesta tiedettiin jo hyvissä ajoin ennen joulua, kriittinen tapahtumavyöry alkoi toden teolla vasta maaliskuun puolivälissä.
Myös Asianajajaliiton toiminta meni uusiksi: tapahtumat peruttiin ja koulutukset siirrettiin verkkoon. Advokaatissa meni uusiksi pelkän etusivun sijaan paljon sisältöä: olemme osittain täydentäneet ja korjanneet sitä viimeiseen asti, mutta suuri osa jutuista jätettiin myös ennalleen. Tietyt asiat pysyvät myös poikkeusoloissa.
Tällä hetkellä koko maailma käy sotaa yhtä atominkokoista virusta vastaan. Uusi tilanne vaatii meitä kaikkia muuttamaan arkeamme. Vaikka se on raskasta, ei asianajoalan perusluonne ole kuitenkaan muuttunut. Puheenjohtajamme Jarkko Ruoholan sanoin: ”Asianajajilla on tärkeä tehtävä oikeusvaltion turvaajina – myös tässä tilanteessa”.
Tämä muutos vaatii arjen uudelleen järjestämisen lisäksi erityisen paljon myös aktiivista, nopeaa, ennakoivaa ja rehellistä viestintää. Asianajotoimistojen tulee pystyä kertomaan mahdollisista muutoksista toiminnassaan hyvin selkeästi ja monissa eri kanavissa. Vaikka asianajajalle muutos tuntuisi kuinka pieneltä tahansa, tilanne on asiakkaalle uusi ja hän janoaa tietoa: Miten asiani etenee? Miten minun pitää nyt toimia ja kehen olen yhteydessä? Mitkä ovat seuraukset?
Poikkeustilanteessa tarvitaan aktiivista viestintää ja avointa dialogia erityisesti sen varmistamiseksi, että asiakas on ymmärtänyt, mitä hänelle on kerrottu. Varsinkin keskellä kriisiä asiakkaalle tulvii erilaista informaatiota joka kanavasta, jolloin huomio kiinnittyy ensisijaisesti asioihin, jotka vaikuttavat omaan henkilökohtaiseen arjesta selviytymiseen. Silloin yksi yksittäinen tärkeäkin meili tai puhelinkeskustelu on vaarassa unohtua saman tien. Vaikka viesti näyttäisikin menevän perille, on keskinäisten väärinymmärrysten mahdollisuus suuri. Jokainen ammattiviestijä tietää, että yhden yksinkertaisen viestin perillemenoon tarvitaan ainakin seitsemän eri toistoa, mutta kriisitilanteessa tuon määrän voi nostaa ainakin kymmeneen. Varsinkin, kun työskennellään etänä, tämä kannattaa erityisesti huomioida myös asianajotoimiston viestinnässä.
Hyvän ja suoraviivaisen viestinnän lisäksi on myös tärkeää ja vastuullista markkinoida toimistonsa palveluita – myös keskellä poikkeusoloja. Eli pitää itsestään ja palveluistaan niin sanotusti meteliä. Ajatus voi vaikuttaa tässä tilanteessa ensi alkuun oudolta. Mutta asiakas on kiitollinen tietäessään, että asianajajan ammattitaito on lähellä näissä olosuhteissa silloin, kun hän tarvitsee apua.
Etusivu meni siis kaikilta uusiksi, mutta tärkeä työ jatkuu. Myös me Asianajajaliiton viestinnässä haluamme auttaa teitä auttamaan asiakkaitanne. On sitten kyse viestinnästä tai markkinoinnista niin kriisin aikana kuin sen jälkeen.
PS. Käythän tutustumassa uuteen blogiimme, www.asianajajaliitto.fi/blogi .
Sari Krappe
Asianajajaliiton viestintäjohtaja
Advokaatin päätoimittaja