Teksti Sari Krappe // Kuva Shutterstock
Asianajajaliiton hallituksen jäsenet, varajäsenet ja toimiva johto kokoontuivat viime elokuussa strategiakokoukseen hyvin oleellisten peruskysymysten äärelle. Mikä on Asianajajaliiton tärkein tehtävä? Mitä eri rooleja sillä on? Miten se voi parhaiten tukea alan toimintaedellytyksiä ja houkuttelevuutta?
Strategiakokouksen pohjalta liiton perustehtävä kirjoitettiin uudelleen auki, ja samalla tiivistettiin tulevaisuuden tärkeimmät painopistealueet uudenlaiseen strategiakarttaan. Hallitus hyväksyi dokumentit joulukuussa, ja hallituksen puheenjohtaja esitteli uudet suuntaviivat valtuuskunnalle tammikuun talvikokouksessa.
Perustehtävään on nyt kirjattu, että Asianajajaliiton tehtävä on ylläpitää, kehittää ja tuoda esille asianajajakunnan luotettavuutta, ammattitaitoa ja arvostusta.
Liiton perustehtävää hoitaa liiton toimiston asiantuntijaorganisaatio. Perustehtävän hoitaminen puolestaan edellyttää muun muassa toimivaa omavalvontaa, jonka legitimiteetti on laajasti tunnustettu, yleisesti hyväksyttyä eettistä ohjeistusta ja itsesääntelyä, korkeatasoista koulutusta, näkyvyyden lisäämistä jäsenten, päättäjien ja kansalaisten keskuudessa sekä vaikuttamista asianajajien toimintaedellytyksiin ja alaa koskevaan päätöksentekoon. Asianajajaliitto on julkisoikeudellinen asianajajia valvova toimija, joka tarjoaa jäsenistölleen ammatillisen yhteisön ja samanaikaisesti tukee alan arvostusta ja houkuttelevuutta.
Vuoden 2021 toimintasuunnitelma perustuu perustehtävään. Tehtävä ei ole helppo. Toisaalta valvova ja toisaalta ammattikuntaa tukeva rooli asettavat monesti haasteita, jotka eivät yhteiskunnan jatkuvassa muutoksessa ainakaan helpotu.
Arkisto