Image for Juha Äkräs ensimmäinen ei-juristi asianajotoimiston hallituksessa

Juha Äkräs ensimmäinen ei-juristi asianajotoimiston hallituksessa

Juha Äkräs ensimmäinen ei-juristi asianajotoimiston hallituksessa

14.4.2021 Teksti Kirsi Hytönen // Kuvat Lexia

Diplomi-insinööri Juha Äkräs lähti asianajotoimisto Lexian hallitukseen, koska katsoo toimialan elävän mielenkiintoista murroskautta.

Juha Äkräksen nimitys on poikkeuksellinen, sillä tähän asti ei yhdenkään asianajotoimiston hallituksessa ole ollut ei-juristia. Äkräs on toiminut aiemmin muun muassa Nokian globaalina henkilöstöjohtajana.

Nimityksen taustalla on Lexian toimitusjohtajan Samuli Koskelan mukaan pyrkimys uudistaa asianajoalaa ja tuoda hallitukseen ulkopuolista liiketoimintaosaamista.

Juha Äkräs kuvaa asianajoalaa ääriesimerkiksi asiantuntijaorganisaatiosta.

– Asiakas haluaa ostaa parasta mahdollista osaamista ja ajattelua.

Asianajoyritysten liiketoimintamallit, organisointi ja johtaminen ovat hänen mielestään kuitenkin keskimäärin melko perinteisiä. Esimerkiksi johtamiskoulutus ei kuulu juristin koulutukseen. Samaan aikaan alalla on käynnissä digitalisaation, sääntelyn vähentämisen ja toimialojen limittymisen tuoma muutos.

– Onnistuminen murroksessa vaatii luovuutta, monialaista osaamista, asiakaskeskeistä ketteryyttä ja hyvää johtamista. Asianajoalalla on paljon mahdollisuuksia oppia muiden toimialojen edelläkävijöiltä, Äkräs sanoo.

Nimitys on myös hänelle itselleen mahdollisuus oppia uutta.

– Omassa taustassani korostuvat johtaminen hyvinkin erilaisissa organisaatioissa, teknologiaymmärrys ja henkilöstöhallinto. Olen vitsaillut, että olen diplomi-insinöörinä toiminut käytännössä melkein kaikissa mahdollisissa rooleissa, mutta lakitiimissä en ole koskaan ollut, koska siihen olisi tarvittu juristin pätevyys. Lexian hallituksessa pääsen nyt oppimaan tätäkin toimialaa.

Julkaistu numerossa Advokaatti 2/2021

Kirjoittaja Kirsi Hytönen

on vapaa toimittaja.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki