Image for Milloin olet viimeksi pitänyt oikeaa lomaa?

Milloin olet viimeksi pitänyt oikeaa lomaa?

Milloin olet viimeksi pitänyt oikeaa lomaa?

21.6.2021

Suomen Asianajajaliitto on mukana kansainvälisessä yhteistyössä muiden asianajajaliittojen kanssa sekä maailmanlaajuisesti IBAn että Euroopan tasolla CCBE:n piirissä. Näistä arkipäiväämme lähempänä on CCBE, ja sen toiminnasta kerrotaan tarkemmin tässä Advokaatin numerossa.

Katsomme tässä lehdessä myös taustapeiliin. Emme ole enää viime vuosina laatineet erillistä Asianajajaliiton vuosikatsausta, vaan sen on korvannut Advokaatin liite. Jäsentilastoissa on selvästi nähtävissä, että entistä useampi asianajaja jää eläkkeelle. Asianajotoimistojen määrä on viime vuosina pysynyt yli 800:ssa, mutta viime vuoden lopussa toimistoja oli selvästi alle sen. Se kertoo omalla tavallaan siitä, mistä olemme kantaneet huolta jo pitkään: kun maakunnissa toimivat asianajajat eläköityvät, hyvin usein toimisto loppuu, kun jatkajaa ei ole.

Yksi tärkeä kannustin oman toimiston perustamiseen maakuntaan olisi oikeusavun tuntikorvauksen selvä korottaminen, koska maakunnissa oikeusapujuttujen määrä on suhteessa selvästi suurempi kuin kasvukeskuksissa. Olemme tehneet tästä aloitteen oikeusministeriölle ja käyneet asiasta ministeriön kanssa keskustelua. Oikeusministeriö jakaa näkemyksemme palkkion jälkeenjääneisyydestä. Teemme voitavamme asian edistämiseksi.

Asianajotoimistoissa työskentelevien asianajajien ja avustavien juristien työssä kuormittuminen on ollut julkisessa keskustelussa loppukevään aikana. Asianajajaliitto käynnisti #oikeusjaksaa-kampanjan herättääkseen keskustelua ja toimintakulttuurin muutosta toimialan sisällä. Keskustelu asiasta jatkuu ja johtaa toivottavasti konkreettisiin muutoksiin tilanteissa, joissa muutosta tarvitaan.

Vaikka kuormittumisesta puhutaan lähinnä työsuhteisten asianajajien ja juristien kohdalla, se koskee yhtä lailla yrittäjäasemassa tai osakkaana toimivia kollegoja. Käsi sydämelle – milloin olet viimeksi viettänyt lomaa niin, että et vastaa työpuheluihin tai lue sähköposteja? Välillä työasioiden hoitaminen lomalla voi olla tähän työhön aidosti liittyvä välttämättömyys, mutta väitän, että liian usein se on tapa ja tottumus. Olen itse kasvanut työuran alusta asti siihen kulttuuriin, että kaikki toimistossa pitävät lomansa eivätkä tee töitä loman aikana. Uskon, että se palvelee parhaiten asiakkaidemme etua – levänneenä ja palautuneena jaksaa hoitaa -asiakkaiden asioita parhaan kykynsä mukaan. Kannustankin jokaista kollegaa suomaan itselleen kunnon kesäloman, koska meillä kaikilla on #oikeusjaksaa.

Aurinkoista kesää!

Handen på hjärtat före semestern

Handen på hjärtat före semestern

Belastning i arbetet för advokater och biträdande jurister som arbetar vid advokatbyråerna har varit föremål för offentlig debatt under senvåren. Advokatförbundet inledde kampanjen #oikeusjaksaa (sv. #rättattorka) för att väcka diskussion och förändra verksamhetskulturen inom branschen. Diskussionen fortsätter och förhoppningsvis leder den till konkreta förändringar i situationer där det behövs en förändring.

Även om det främst talas om belastning i fråga om advokater och jurister i anställningsförhållande, gäller det också på samma sätt kollegor som är företagare eller delägare. Handen på hjärtat – när har du senast semestrat så att du inte svarar på arbetssamtal eller läser e-post? Ibland kan det vara en verklig nödvändighet att sköta arbetsärenden på semestern, men jag påstår att det alltför ofta är ett sätt och en vana.

Jag har själv sedan början av yrkeskarriären vuxit upp i en kultur där alla på kontoret tar ut sin semester och inte arbetar under semestern. Jag tror att det bäst tjänar våra kunders intressen – som utvilade och återställda orkar vi enligt vår bästa förmåga sköta våra kunders ärenden. Jag uppmuntrar därför alla kollegor att unna sig en ordentlig semester, eftersom vi alla har #rättattorka. Jag önskar er alla en skön sommar!

Julkaistu numerossa Advokaatti 3/2021

Kirjoittaja Hanna Räihä-Mäntyharju

on Asianajajaliiton puheenjohtaja. Hän toimii asianajajana Tampereella.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki