Image for Kaikkien aikojen päivä

Kaikkien aikojen päivä

Kaikkien aikojen päivä

14.6.2022 Teksti Johanna Kainulainen // Kuvat Nina Kaverinen

Toukokuussa pidetty Asianajajapäivä sai poikkeuksellisen haltioituneen vastaanoton. Yleisön hurmasi heti aamusta Viron pääministeri Kaja Kallas. Toinen hurmuri oli upea kevätsää.

”Paras #Asianajajapäivä’n aamupäivä, johon olen osallistunut.” Korkeimman oikeuden oikeusneuvos Mika Ilveskeron twiitti summaa ehkä parhaiten sen runsaan positiivisen palautteen, jota 6.5. Helsingin Kalastajatorpalla järjestetty tapahtuma sai sen osallistujilta.

Tapatumaa oli koronan vuoksi jouduttu siirtämään kahteen otteeseen. Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi ohjelmaa muutettiin pikavauhtia ajankohtaisemmaksi vastaamaan maailmantilannetta, kun oikeusvaltion merkitys yhteiskunnassa oli saanut kokonaan uuden viitekehyksen.

Aamupäivän suurimmat aplodit keräsi Viron pääministeri Kaja Kallas. Kallas sai yleisön puolelleen heti alussa kertomalla, ettei avustaja ollut pitänyt tapahtumaa tarpeeksi tärkeänä pääministerin arvovallalle, mutta pääministeri halusi kiireisestä aikataulustaan huolimatta ehdottomasti tulla puhujaksi.

Asianajajataustainen pääministeri on työskennellyt aiemmin Suomessakin ja muisteli suomen- ja englanninkielisessä esiintymisessään myös niitä aikoja. Hän otti voimakkaasti kantaa Ukrainassa käytävään sotaan ja Suomen lähestyvään Nato-jäsenyyteen. Kallas myös lupasi, että Viro on Suomen ystävä Natossakin.

Aurinkoinen sää helli päivää ja toukokuinen ajankohta sai osallistujilta paljon kiitosta. Palautekyselyssä kaksi kolmesta piti kevättä parempana ajankohtana tapahtumalle kuin perinteistä tammikuuta.

Koulutusohjelman jälkeen tapahtuma jatkui illallisella. Osanottajia viihdytti myöhäisillassa muun muassa Maija Vilkkumaa. Tieto Asianajajapäivän ”hyvistä bileistä” onkin kiirinyt jo Suomen rajojen ulkopuolelle. Kuten tässä lehdessä haastateltu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen presidentti Róbert Spanó totesi omassa aamupäivän puheessaan: ”I understand this evening there’s gonna be a hell of a party!”

Julkaistu numerossa Advokaatti 3/2022

Kirjoittaja Johanna Kainulainen

on Asianajajaliiton viestintäasiantuntija ja Advokaatin toimituspäällikkö. Hän kirjoittaa Advokaattiin erityisesti Asianajajaliittoon liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki