Image for Kun elämäntyö uskotaan asianajajan käsiin

Kun elämäntyö uskotaan asianajajan käsiin

Kun elämäntyö uskotaan asianajajan käsiin

14.6.2022

Tällä palstalla asianajajat kertovat mieleenpainuvista tapauksista uransa varrelta. Haluaisitko nähdä oman tai kollegan keissin palstalla? Lähetä vinkki advokaatti@asianajajaliitto.fi

Hoidan valtaosin pääomamarkkinoihin, finanssialan sääntelyyn ja yritysjärjestelyihin liittyviä toimeksiantoja, ja olen ollut mukana monissa Suomen suurimmissa merkintäoikeusanneissa ja listautumisissa. Parhaiten kuitenkin ovat jääneet mieleen monet pienemmät keissit, erityisesti kun olen saanut auttaa yksityisyrittäjiä ja perheyhtiöitä saattamaan elämäntyönsä uuteen vaiheeseen.

Kaikki toimeksiannot ovat tärkeitä, mutta perheyhtiöiden tapauksessa sitä ehkä latautuu itsekin vielä enemmän, kun tietää, että käsiin on uskottu perheelle tärkeä asia. Kun liiketoimintaa on vaalittu hyvinä ja huonoina aikoina, mahdollisesti sukupolvesta toiseen, yrittämiseen kiintyy, ja se on usein myös perheitä yhdistävä tekijä.

Kun closing-tilaisuudessa sitten kilistellään laseja ja kauppaan liittyvä jännitys viimein purkautuu, tilanteeseen voi liittyä haikeitakin tunteita. Vaikka lopputulos olisi kaikkien osapuolten kannalta onnistunut, kaupan myötä voi yrittäjälle tulla myös tyhjyyden tunteita. Silloin asianajajalta vaaditaan vähän sielunhoidollistakin työtä.

Omistajuutta on montaa erilaista, eikä juristi voi ottaa hyllystä aina samaa ratkaisua. Jokainen transaktio pitää räätälöidä kunkin tilanteen mukaan.

Erittäin tärkeää on myös odotusten hallinta. Koskaan ei voi asiakkaalle selittää asioita liian perusteellisesti. Tilanteesta pitää antaa realistinen kuva, kuitenkaan sortumatta pelotteluun. Silloin myös ­asiakkaalle tulee sellainen olo, että hän on osaavissa käsissä.

Minä vastasin
Merja Kivelä, Helsinki
Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy

Julkaistu numerossa Advokaatti 3/2022
Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki