Image for Reeta Niemisvirta: Luovuus esiin!

Reeta Niemisvirta: Luovuus esiin!

Reeta Niemisvirta: Luovuus esiin!

14.6.2022 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Tero Ikäheimonen

Asianajaja Reeta Niemisvirta kirjoitti yhdessä siskonsa, psykologi Emilia Suvialan kanssa kirjan luovuudesta.

Tarvitaanko asianajajan työssä luovuutta?

Asianajajan työ on vaativaa ja sen hoitaminen menestyksekkäästi vaatii paitsi laajaa yleistietämystä myös juridista erikoisosaamista. Kaikkea oppia ei voi ammentaa suoraan lakikirjasta. Tarvitaan myös kykyä luoda asioiden välisiä yhteyksiä. Luovuus nousee avainasemaan silloin, kun ongelman ratkaisemiseksi ei ole olemassa sääntöä. Luovuus on kykyä soveltaa vahvaa tietopohjaa joustavasti käsillä olevassa tilanteessa. Ilman asianajajan luovuutta asiakkaan etuja ei pystyttäisi ajamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Moni neuvottelu päättyisi tuloksettomana ja moni sopimus jäisi allekirjoittamatta.  

Miten luovuutta voi kehittää?

Luovuutta voi kehittää tutustumalla itseensä ja omiin ominaisuuksiinsa ja pidättymällä arvottamasta niitä. Luovuuden kehittämiseen kuuluu myös ympäröivän maailman tutkiminen ennakkoluulottomasti. Altista itsesi uusille kokemuksille ilman pelkoa hallinnan menettämisestä. Haasta itsesi oppimaan uutta. Ole rohkea, avoin ja utelias. Keskeinen taito luovuuden näkökulmasta on joustavuus. Joustavuus on kykyä hyväksyä elämän vastakohtaisuus ja moninainen luonne. Hyödyntämällä kirjassamme Haaveilijat ja Toteuttajat kuvattuja kahdeksaa vastavoimaparia jokainen oppii hyödyntämään omaa luovuuttaan ­parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Mitä itse opit luovuudesta kirjaa tehdessä?

Opin sen, että juristinkin pitää olla luova. En ole ­aiemmin antanut luovuudelle sen ansaitsemaa arvoa, koska olen liittänyt sen lähinnä taiteelliseen toimintaan ja ajatellut sen kuuluvan vain tietyille ihmisille. Luovuutta ei kuitenkaan harjoiteta luovuuden takia, vaan sen takia, että saisimme yleisön ulottuville luovan prosessin lopputuotteen, joka on sekä ainutlaatuinen että hyödyllinen.

Julkaistu numerossa Advokaatti 3/2022

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki