Image for Tutkinnon kehittäminen jatkuu Juha Mäkelän johdolla

Tutkinnon kehittäminen jatkuu Juha Mäkelän johdolla

Tutkinnon kehittäminen jatkuu Juha Mäkelän johdolla

15.2.2023 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Tero Ikäheimonen

KKO:n jäsen Juha Mäkelä aloitti tammikuussa asianajajatutkinto­­lautakunnan puheenjohtajana.

Toimit aikaisemmin asianajajatutkintolautakunnassa varapuheenjohtajana. Mitä odotat nyt puheen­johtajan tehtävältä?

Toivon, että työskentely lautakunnassa jatkuu entiseen malliin hyvässä yhteishengessä tutkinnon toteuttamiseksi ja kehittämiseksi. Tähän minulla onkin varapuheenjohtaja­kauden pohjalta täysi luottamus. Puheenjohtajan tehtävä on mielenkiintoinen mahdollisuus päästä osallistumaan tärkeän ammattikunnan koulutuksen kehittämiseen yhdessä yli sadan tutkinnon toteuttamiseen osallistuvan asiantuntijan kanssa.

Onko tutkintoon odotettavissa muutoksia?

Viime vuosina tutkintoa on uudistettu monin tavoin. Koronan myötä siirryimme muun muassa täysin sähköiseen kirjalliseen kokeeseen. Nyt lienee aika ainakin hetken seurata sitä, miten uudistukset käytännössä toteutuvat. Mitään mullistavia uudistuksia ei siis ole lähiaikoina odotettavissa, mutta pientä muokkausta tehdään jatkuvasti esimerkiksi saadun palautteen perusteella.

Miten huolehditaan siitä, että tutkinnon sisältö pysyy ”kiinni ajassa”?

Tämä on tärkeä näkökohta. Meidän tulee lautakunnassa olla tarkkoina sekä ympäröivän yhteiskunnan muutoksille että olennaisille säädösympäristön muutoksille, jotta tutkintoa voidaan muokata palvelemaan mahdollisimman hyvin kulloisenkin ajan asianajajatyön tarpeita. Lautakunnan monipuolinen kokoonpano on omiaan helpottamaan tätä tehtävää. Kirjallisen kokeen muuttaminen sähköiseksi ja samalla soveltavammaksi on myös hyvä esimerkki pyrkimyksestä pysyä kiinni ajassa.

Miksi koet tärkeäksi olla kehittämässä suomalaista asianajajatutkintoa?

Asianajajatutkinto on tärkeä osa ammattitaitoisen juristikunnan ja tehokkaan oikeusvaltion toiminnan turvaamista. Tutkinto on ollut varsin suosittu, sillä viime vuonna kokeen kaikkiin osiin osallistui yli tuhat kokelasta. Lautakuntatyöskentely on myös luonteva jatkumo aiemmalle työskentelylleni yliopistolla juristien peruskoulutuksen parissa.

Julkaistu numerossa Advokaatti 1/2023

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki