Tanskassa on käyty oikeutta yhdestä maan historian laajimmasta petoksesta. Brittiläinen Dubaissa asuva Sanjay Shah joutui maaliskuussa oikeuteen pääsyytettynä petosvyyhdissä, jossa oli hankittu yli 9 miljardin kruunun eli yli 1,2 miljardin euron osinkoveronpalautukset Tanskan valtion kassasta vuosina 2012–2015.
Shah on oikeudessa vedonnut siihen, että asiantuntijat olivat hyväksyneet järjestelyn. Shahin veroasiantuntijat olivat käyneet viestinvaihtoa tanskalaisten juristien kanssa. Syyttäjän mukaan näille ei kuitenkaan ollut kerrottu olennaisia tietoja. Jutun tuomiota odotetaan 2025.
Rikoksesta syytetyllä on oikeus asianajajaan, mutta joskus asianajaja voi päätyä edistämään rikollista toimintaa.
Oikeudellisten neuvojen kalastelu on yksi tapa, jolla rikolliset voivat käyttää hyväksi juristien osaamista, kertoo Verohallinnon apulaisjohtaja Tarja Valsi, joka toimii vastuuroolissa Verohallinnon harmaan talouden torjunnassa.
Tanskan korkein oikeus määräsi viime vuonna Bech-Bruun-asianajotoimiston maksamaan valtiolle vahingonkorvauksia 59 miljoonaa euroa. Toimiston asianajaja oli antanut neuvoja saksalaiselle North Channel Bankille, joka oli mukana osinkoveropetoksessa. Oikeuden mukaan asianajaja toimi piittaamattomasti. Myös Saksassa juristeilta on hankittu neuvoja rikollisten toimien perustaksi.
– Kun he antavat lausuntoja tai siunaavat järjestelyt, niitä käytetään aseena, jos viranomainen alkaa tutkia, Valsi sanoo.
Tahallista tai huolimatonta
Verohallinnossa on tehty paljon töitä huolestuttavan ilmiön parissa. Englanninkielinen termi on professional enablers, suomeksi puhutaan ammattimaisista avustajista.
Rikoksesta syytetylläkin on oikeus asianajajaan, mutta joskus asianajaja itse voi päätyä edistämään rikollista toimintaa. Sama koskee muitakin asiantuntijoita, kuten veroasiantuntijoita, juristeja, kirjanpitäjiä ja rahoitusalan ammattilaisia. Ammattimainen avustaja voi olla tietämätön tai huolimaton rikosten välikappale, mutta joskus myös aktiivinen toimija.
Suuria rikoksia on paljastunut muun muassa Panaman ja Paratiisin papereista. Tanskassa Black Swan -dokumentti paljasti keväällä, kuinka juristit ja liike-elämän ihmiset osallistuivat vapaaehtoisesti verovilppiin ja rikollisjengien auttamiseen.
Rikolliset ottavat kokeeksi yhteyttä moniin palveluntarjoajiin ja valitsevat sen, joka kyselee vähiten.
– Ammattimaiset avustajat voivat auttaa perustamaan holding-yhtiöitä, kätkemään todellisia edunsaajia, piilottamaan omistuksia, laatimaan keinotekoisia sopimuksia ja tekaistuja dokumentteja, Valsi luettelee.
Oulun ”pizzamafiaa” avustanut juristi sai viime vuonna tuomion rahanpesusta. Hän oli pyrkinyt häivyttämään lakiasiaintoimistoon toimitetun käteisen rahan alkuperää.
Valsi sanoo, että suomalaiset toimijat voivat käyttää ulkomaisia ammattimaisia avustajia, mutta Verohallinto on tunnistanut myös kotimaisia toimijoita.
– Tämä on todella ajankohtainen kuuma peruna. Meillä on tutkinnassa toistakymmentä lähdeverojen palautuspetosta. Olemme isojen veromenetysten ja rahanpesujuttujen perässä.
Britanniassa sijoitushuijauksia
Huipputuottoa lentoaseman parkkialueilla ja hautausmailla!
2010-luvulla Britanniaan ilmestyi monenlaisia sijoitusmahdollisuuksia eläkesäästöille. Lainsäädäntömuutoksen myötä tuli sallituksi ottaa eläkevaroista könttäsummia etukäteen, ja ihmisillä oli yhtäkkiä rahaa, jolle he etsivät käyttökohteita.
Jotkut menettivät isoja summia. Voi ihmetellä, kuka pitää parkkialueita ja hautausmaita korkeatuottoisina sijoituksina, mutta huijarit onnistuivat vakuuttamaan.
Parkkipaikkasijoitusten mainosmateriaaleissa esiintyi kumppanina asianajotoimisto. Oikeus totesi, että asianajajat olivat pimittäneet asiakkailta tietoa ja sallineet isojen summien virrata toimiston asiakasvaratilin kautta. Asianajajia paikallisesti valvova SRA (The Solicitors Regulation Authority) poisti näiden oikeudet toimia asianajajina.
Rick Kent toimii talousrikollisuuden asiantuntijana Englannin ja Walesin asianajajaliitossa The Law Societyssa. Hän sanoo, että ”professional enablereista” on käyty debattia jo vuodesta 2014, jolloin hallitus julkaisi ensimmäisen riskiarvioinnin.
Käsitettä on käytetty monin tavoin. Pahimmillaan on leimattu kaikki juristit ”mahdollistajiksi”. Pitkän väännön jälkeen asianajoala, oikeushallinto ja viranomaiset päätyivät yhteiseen määritelmään.
– Professional enablers on kirjo toimijoita: ääripäässä ovat järjestäytyneen rikollisuuden sisäpiiriläiset ja toisessa päässä naiivit toimijat, jotka eivät onnistu noudattamaan rahanpesusäännöksiä. Välissä ovat ne, jotka ummistavat silmänsä. He eivät tiedä, mitä tapahtuu, mutta eivät myöskään välitä, Kent sanoo.
Asianajaja saattaa päätyä edistämään rikollista toimintaa huomaamattaan tai huolimattomuuttaan. Siksi The Law Society ja SRA kouluttavat aiheesta ja auttavat toimijoita tunnistamaan riskejä.
Alalle voidaan soluttautua
Joskus juristi on syvemmällä rikoksissa. Kent kertoo, että järjestäytynyt rikollisuus on saanut edustajiaan lakiasiain- tai asianajotoimistoihin sisäpiiriläisiksi. ”Hollywood-tyylisiä” pahisjuristeja on kuitenkin hyvin
vähän.
– Tapaukset voidaan Britanniassa laskea yhden käden sormilla. Vaikka ongelma ei ole laaja, soluttautumista tapahtuu.
SRA on antanut suositukset rekrytointeihin. Asianajotoimistoilla on velvollisuus seuloa henkilöt huolella ja varmistaa, ettei toimistoihin soluttauduta. SRA:n johtoryhmään kuuluva Sean Hankin kertoi Legal Futures -sivuston jutussa, että SRA pitää silmällä asianajotoimistojen yhdistymisiä, joissa pahantahtoinen taho saattaa saada toimiston hallintaansa.
Sisäpiiriin soluttautuvalla pitää olla juristin koulutus, mikä herättää kysymyksen, kuinka pitkäjänteinen suunnitelma taustalla on. Onko mahdollista, että järjestäytynyt rikollisuus voisi jopa maksaa jäsenensä lakiopintoja ja näin saada hoviasianajajan?
– En koskaan sulje mitään pois. He ovat tehneet tällaista päästäkseen poliisivoimiin tai vankilahallintoon. Tämän takia rekrytoinnissa pitää olla niin valppaana. Se on mahdollista, mutta se olisi pitkä investointi. Oma kokemukseni on, että rikolliset eivät ole niin kärsivällisiä, sanoo Kent.
Kentin mukaan rikollisille on helpompaa koettaa hyödyntää asianajotoimistojen heikkoja kohtia. He ottavat kokeeksi yhteyttä moniin palveluntarjoajiin ja valitsevat sen, joka kyselee vähiten. Vielä helpompaa on käyttää identiteettivarkauksia: kloonata nettisivut, kaapata sähköpostiliikenne, kalastella tietoja tai saada asiakas siirtämään rahaa väärälle tilille.
Rikolliset kokeilevat rajoja
Ruotsissa jengirikollisuus on rehottanut jo pitkään. Samalla on käynyt ilmi joitakin tapauksia, joissa jengien jäseniä puolustavat asianajajat ovat itse syyllistyneet rikoksiin. Ruotsin media on kutsunut näitä gangsteriadvokaateiksi.
Muutama vuosi sitten nimillä ”Kungen” ja ”Prinsen” tunnetut asianajajat erotettiin liitosta, kun he olivat käyneet rikollisten kanssa kryptattua viestinvaihtoa. Heinäkuussa 2022 ”Kungen” tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen murhan valmistelusta ja ”Prinsen” neljäksi vuodeksi avunannosta erityisen vakavaan huumerikokseen.
Ruotsin asianajajaliiton Advokatsamfundetin pääsihteeri Mia Edwall Insulander sanoo, että ”Kuninkaalla” ja ”Prinssillä” oli yhteyksiä rikollisjengiin. Tavallisemmin väärinkäytösten riskejä syntyy, kun rikosasianajaja tekee normaalia työtään, mutta päämies alkaa pyytää erilaisia ”palveluksia”.
– He sanovat, että voitko kertoa perheenjäsenelle tämän ja antaa hänelle tämän asiakirjan ja kertoa, että hänen täytyy piilottaa ase. Rikolliset yrittävät aina kokeilla rajoja. He saattavat sanoa, että jos et auta, hankin toisen asianajajan.
Edwall Insulander sanoo, että puolustusasianajajan täytyy pitää tiukasti kiinni integriteetistään, jotta voi sanoa ei. Hän arvelee, että raha voi houkuttaa väärinkäytöksiin, mutta rikolliset saattavat myös uhkailla asianajajaa.
– Kolmas kategoria ovat ehkä asianajajat, jotka ovat alusta lähtien olleet lojaalimpia perheenjäsenelle tai ystävälle kuin ammattietiikalle.
Uusia vaatimuksia ja valvontaa
Ruotsissa keskustelu asianajajien hyödyntämisestä rikoksissa keskittyi aiemmin nimenomaan jengirikollisuuteen.
Rikosasianajajille on tulossa uusia pätevyysvaatimuksia. Asianajajan täytyy toimia ammatissaan viisi vuotta ennen kuin hän voi puolustaa syytettyä, jos rikoksen minimirangaistus on neljä vuotta vankeutta.
Viime aikoina kasvavan huomion kohteena on ollut talousrikollisuus ja ammattimaiset avustajat (professionell möjliggörare) yhteiskunnan eri aloilla. Advokatsamfundet perusti tammikuussa neljä henkilöä työllistävän valvontayksikön, joka tekee työtä väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Edwall Insulander sanoo, että vaikka ongelmaa on tärkeää ratkoa, pitää muistaa, että epäeettisesti toimivien asianajajien määrä on pieni. Black Swan -dokumentti herätti huomiota myös Ruotsissa, ja Edwall Insulander uskoo, että Ruotsissa tapahtuu samaa.
– Olemme käyneet tätä keskustelua jo pari vuotta, ja ainakin asianajajaliitossa olemme hyvin tietoisia ongelmasta. Black Swan näytti, että ammattimaisia avustajia on eri aloilla ja kaikkialla yhteiskunnassa.