Image for Hallituksen vireille saattamat valvonta-asiat

Hallituksen vireille saattamat valvonta-asiat

Hallituksen vireille saattamat valvonta-asiat

26.5.2025

Suomen Asianajajien hallitus voi asianajajista annetun lain 7 c §:n nojalla siirtää yleisvalvonnan yhteydessä tietoonsa tulleen asian valvontalautakunnan tutkittavaksi.
Hallituksen aloitteesta vireille tulleita valvonta-asioita on vuosittain useampia, ja ne liittyvät tavallisesti toimistotarkastuksessa havaittuihin puutteisiin. Hyvän asianajajatavan vastainen menettely saattaa kuitenkin tulla hallituksen tietoon myös esimerkiksi sosiaalisen median kanavien, lupa-asioiden käsittelyn tai yleisön yhteydenottojen kautta.

Asianajaja jätti jäsenmaksun maksamatta ja vältteli perintäkirjeitä

Suomen Asianajajien hallituksen kokouksen pöytäkirjan mukaan asianajaja oli laiminlyönyt maksaa useita jäsenmaksuja niiden eräpäivinä. Asianajajalle oli lähetetty useita huomautuksia laskutusjärjestelmästä sekä sähköpostilla. Lisäksi hänelle oli lähetetty kirjattu kirje, ja tämän palauduttua lähettäjälleen, kirje oli toimitettu asianajajalle haastetiedoksiantona. Asian­ajaja oli kirjeen haastemieheltä saatuaan maksanut rästissä olleet jäsenmaksut viivästyskorkoineen.

Valvontalautakunta totesi, että asianajajan huolellisuusvelvollisuuteen kuuluu järjestää toimistonsa siten, että käytössä olevat yhteydenpitokanavat toimivat luotettavalla tavalla. Asianajajan tulee olla tavoitettavissa ilmoittamistaan yhteystiedoista siten, ettei Suomen Asianajajat joudu turvautumaan haastetiedoksiantoon. Koska asianajajalle oli lähetetty perintäkirjeitä laskutusjärjestelmästä, sähköpostitse ja kirjattuna kirjeenä, valvontalautakunta ei pitänyt uskottavana asianajajan selvitystä siitä, että mikään yhteydenotoista ei olisi tavoittanut häntä.

Asianajajan menettely antoi perustellun aiheen epäillä tämän vältelleen perintäkirjeiden tiedoksisaantia ja valvontalautakunta piti tämän menettelyä asianajajakunnan arvoa alentavana. Lisäksi asianajaja oli menetellyt hyvän asianajajatavan vastaisesti jättäessään toistuvasti maksamatta jäsenmaksut niiden erääntyessä. Varoitus.

Huomautus täydennyskouluttautumis­velvollisuuden laiminlyönnistä

Suomen Asianajajien hallitus oli käsitellyt asianajotoimistossa suoritettua toimistotarkastusta. Sen yhteydessä oli havaittu, että asianajaja ei ollut täyttänyt täydennyskouluttautumisvelvoitettaan vuosina 2022 ja 2023. Täydennyskouluttautumisen vähimmäismäärä on 18 tuntia vuodessa.

Valvontalautakunta katsoi sille toimitetun aineiston perusteella selvitetyksi, että asianajaja oli kouluttautunut 9,25 sekä 15,5 tuntia ­vuosina 2022 ja 2023. Valvontalautakunta totesi, että asianajajalla on velvollisuus ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan sekä seurata oikeuskehitystä erityisesti niillä oikeudenaloilla, joilla hän toimii. Tämän lisäksi asianajajan on osallistuttava säännöllisesti täydennyskoulutukseen.

Asianajaja oli vastauksessaan kertonut käyttäneensä merkittävästi aikaa omatoimiseen kouluttautumiseen. Valvontalautakunta totesi asianajajien täydennyskouluttautumista koskevien ohjeiden kohdan 2 määrittelevän ne tilanteet, jotka voidaan lukea asianmukaiseksi täydennyskouluttautumiseksi. Omaehtoista kouluttautumista ei voitu pitää ohjeen mukaisena kouluttautumisena. Huomautus (ei lainvoimainen).

Julkaistu numerossa Advokaatti 2/2025

Kirjoittaja Sofia Vanha-Patokoski

on vt. valvontayksikön ­päällikkö.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset