Image for Pesis mukana purjeveneessäkin

Pesis mukana purjeveneessäkin

Pesis mukana purjeveneessäkin

22.11.2022 Teksti Kirsi Hytönen // Kuvat Jenni Virta

Asianajaja Meri Vuorio on pelannut pesäpalloa lapsesta saakka. Nyt hän ei ehdi enää itse pelata, mutta lähituntuma lajiin säilyy pesäpallon kurinpitopäällikön tehtävässä. Luottamustehtävässä on oltava aina valmiina päätöksiin, vaikkapa kesälomalla purjeveneessä.

– Asianajaja sopii hyvin kurinpitopäällikön hommiin, sillä meillehän myös leipätyö on riitojen ratkaisemista ja erimielisyyksien sovittamista. Jämäkkyyttä tarvitaan, Meri Vuorio sanoo. 

 Tuomarityö on Vuorion mukaan pesäpallossa erityisen haastavaa, sillä kentällä tapahtuu paljon yhtä aikaa ja virheitä voi tapahtua kokeneellekin tuomarille.  

 Pesäpallossa kurinpitopäällikkö on diktaattori, jonka päätöksistä ei käytännössä valiteta. Siksi periaatteellisesti tärkeimmät tai kinkkisimmät päätökset voidaan valmistella myös yhteistyössä liiton johdon kanssa. 

 Tällaisia on Vuorion tähän asti vuoden kestäneellä kaudella ollut käytännössä yksi, joka koski alaikäistä pelaajaa. Vuorion päätökset julkaistaan Suomen Pesäpalloliiton sivuilla ja niistä voidaan antaa myös tiedote. 

Peli on koventunut

Kaikkiaan Vuorio on ensimmäisen kurinpitopäällikkövuotensa aikana saanut käsiteltäväkseen 13 tapausta. Tapausten määrä vaihtelee vuosittain. Vuorion mukaan kesän 2022 Superpesiksen eli korkeimman tason loppupelit olivat aikamoista haipakkaa ja niistä kertyikin useampi kurinpitopäätös. 

Tyypillinen kurinpitotoimiin johtava tapaus on sellainen, jossa pelaaja soittaa suutaan tuomarille, joka on hänen mielestään tehnyt väärän päätöksen ottelutilanteessa. Seurauksena sääntöjen vastaisesta kielenkäytöstä voi olla esimerkiksi yhden ottelun peli- ja toimitsijakielto.     

”Laji on ammattimaistunut. Etenkin Superpesiksessä peli ja panokset ovat sen mukana koventuneet.”

– Tietynlainen provosointi kuuluu lajiin luonteeseen, mutta sääntöjen vastainen käytös on kyllä minun mielestäni lisääntynyt esimerkiksi niistä ajoista, kun itse pelasin juoniorisarjassa. Toki myös laji on ammattimaistunut. Etenkin Superpesiksessä peli ja panokset ovat sen mukaan koventuneet, Vuorio tuumii.

Hän toivoo voivansa jatkaa kurinpitopäällikön tehtävässä useamman vuoden, kuten tekivät hänen edeltäjänsäkin, viimeksi asianajaja Kimmo Suominen.

Aina valmiina

Vuorio on luottamustehtävässään aina käytettävissä, vaikkapa sitten kesken kesäloman purjeveneessä, sillä pelissä annetut päätökset voivat vaikuttaa seuraavaan otteluun.

Näin voi olla vaikkapa silloin, jos seuran tähtipelaaja on tuomittu ottelussa pelikieltoon, ja seuraava peli on jo huomenna tai ylihuomenna ja kurinpitopäällikköä pyydetään tutkimaan asia.

Tämä velvoite ei kuitenkaan Vuoriota haittaa, sillä hän sanoo olevansa muutenkin täysverinen yrittäjäluonne, joka ei osaa eikä halua erottaa työtä ja vapaa-aikaa turhan tarkasti.

Puhelin ja läppäri kulkevat purjehtimista harrastavan Vuorion mukana aina myös merellä. Muuten ei työstä ja luottamustehtävistä pystyisi irrottamaan niitä viikkoja, joita pidempiin purjehdus- ja muihin reissuihin vuodessa tarvitaan.

Selkeä urapolku houkutti

Turkulaisen asianajajan tausta sopii muutenkin hyvin kurinpitotehtäviin, sillä ennen oikeustieteen opintojaan hän opiskeli yliopistossa kasvatustieteitä. Silloisen poikaystävän oikeustieteellisen tenttikirjat alkoivat kuitenkin tuntua Vuoriosta kiinnostavammilta kuin hänen omansa, joten hän päätti kesken opintojen vaihtaa alaa ja pyrkiä Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekuntaan.

Oikeustieteellisessä houkutti sekin, että valmistuessa olisi valittavana useita selkeitä urapolkuja kuten esimerkiksi syyttäjän, tuomarin tai asianajajan tehtävät. Kasvatustieteiden alalla tulevaisuudennäkymät vaikuttivat paljon epämääräisemmiltä.

– Lähdin lukemaan oikiksen pääsykokeisiin sillä asenteella, että jollen pääse sisään ensi yrittämällä, en hae toista kertaa.

Pyrkiminen onnistui ja Vuorio valmistui oikeustieteen maisteriksi 2008.

 

Perheoikeus lähinnä sydäntä

Nyt Meri Vuorio pyörittää Turussa omaa toimistoaan, jossa hänellä on kaksi työntekijää. Toimisto on erikoistunut rikos- ja perheoikeuteen eli ”tavallisten ihmisten tavallisiin asioihin”. Vuorion mukaan hän on itse parhaimmillaan juuri avioero- tai huoltajuusasioissa.

– Koen että minulla on myötäelämisen kyky ymmärtää asiakkaiden inhimillisiä tunteita vaikeissa tilanteissa, hän sanoo.

– Avioero- ja huoltajuuskiistoissa fiksutkin ihmiset voivat taantua lapsen asteelle, koska ovat niin tunteidensa vallassa. Silloin tarvitaan asianajajaa sanomaan, että hei, noin et voi menetellä tai että tuolla tavoin et edistä omaa asiaasi. Meidän työssämme asiakas ei todellakaan ole aina oikeassa, hän nauraa.

Vuorion mukaan monilla on väärä käsitys siitä, mitä asianajaja voi riitatilanteissa tehdä. Jotkut luulevat, että voivat ikään kuin ostaa asianajotoimistolta mieleisensä vaatimuksen oikeudessa esitettäväksi. Usein asiakas ei myöskään tunnista, mikä ongelma on juridisesti ratkaistavissa ja mikä ei.

– Joku saattaa haluta yksinhuoltajuuden lapselleen, koska ex-puoliso ei noudata sovittuja lapsen nukkumaanmenoaikoja tai kumppanin uusi puoliso ei miellytä. Minun tehtäväni on saada asiakas ymmärtämään, että tällaiset asiat pitää hoitaa neuvottelemalla, ei oikeusteitse. Aina ei yksimielisyyttä kuitenkaan löydy, ja sekin pitää hyväksyä. 

Aina menossa

Aina menossa

Meri Vuorio on aktiivinen ja puuhakas ihminen, joka on mielellään tekemisissä muiden kanssa ja ottaa iloisesti vastaan luottamustehtäviä työn oheen.

Hän on Asianajajaliiton valtuuskunnassa jo toisella kolmivuotiskaudella ja toimii myös liiton Turun paikallis­yhdistyksen hallituksessa. Asianajajaliitto on hänelle tärkeä verkostoitumisen mahdollisuus ja tapa tutustua kollegoihin.

Pesäpallon ohella Vuorion harrastuksiin kuuluvat purjehtiminen, golfaaminen ja matkustelu. Purjeveneessäkään hän ei viihdy yksin, vaan tekee reissuja muun muassa muista naispurjehtijoista koostuvien ystävä­porukoidensa kanssa.

Meri Vuorio

• Valmistui Turun yliopiston oikeustieteellistä tiedekunnasta 2008

• Asianajajaliiton jäsen vuodesta 2011

• Tuomioistuinharjoittelu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 2015, jolloin sai varatuomarin arvon

• Oma toimisto Asianajotoimisto Vuorio & Co Oy vuodesta 2016

Julkaistu numerossa Advokaatti 5/2022

Kirjoittaja Kirsi Hytönen

on vapaa toimittaja.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki