Suomen Asianajajaliitto on aktiivisesti mukana asianajoalan kansainvälisessä toiminnassa. Resurssimme ovat moneen suureen liittoon verrattuna hyvin rajalliset, joten olemme pohtineet tarkasti, mihin voimavaramme panostamme. Meille läheisiä ja tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat muiden Pohjoismaiden sekä Baltian maiden liitot, joiden johto kokoontuu vuosittain keskustelemaan yhteisistä asioista. Pääsihteerit pitävät tiiviisti yhteyttä myös muina aikoina.
Järjestötasolla keskeisin vaikutuskanavamme on CCBE eli Euroopan asianajajaliittojen neuvosto. CCBE on äänemme Euroopassa ja EU:ssa. CCBE tekee merkittävää oikeuspoliittista työtä vaikuttamalla perus- ja ihmisoikeuksia sekä asianajajien asemaa koskevaan EU-sääntelyyn. CCBE:n piirissä toimii lukuisia valiokuntia, joissa myös meillä on edustaja. Nämä CCBE-edustajat ovat puolestaan jäseninä Asianajajaliiton asiantuntijaryhmissä, mikä mahdollistaa hyvän tiedonvälityksen. Asiantuntijaryhmämme pystyvät valmistautumaan siihen, mitä sääntelymuutoksia on tulossa ja miten niihin on tarpeen vaikuttaa. Samalla tieto kulkee myös toiseen suuntaan – mitkä ovat kansallisten liittojen näkökulmasta keskeisiä kysymyksiä EU-sääntelyssä.
Osallistumme myös maailmanlaajuisen International Bar Associationin (IBA) toimintaan. Liiton johto osallistuu kaksi kertaa vuodessa IBAn konferenssiin. Näistä toinen, vuosikonferenssi, järjestettiin loka–marraskuun vaihteessa. Tapahtuma kokosi yhteen noin 7 000 asianajajaa eri puolilta maailmaa. Liiton puheenjohtajisto ja pääsihteeri osallistuivat Bar Issues Comissionin ohjelmaan, eli tapasimme muiden liittojen johtoa ja keskustelimme yhteisistä teemoista. Lisäksi osallistuimme IBAn ylimmän päättävän elimen Councilin kokoukseen. Viikon kestävä tapahtuma on aina tiivis ja antoisa. IBA-viikon tunnelmista voitte lukea tästä lehdestä Asianajajan päivä -palstalla.
Näissä kansainvälisissä tapahtumissa meillä on ollut ilo ja kunnia tutustua Ukrainan kansallisen asianajajaliiton varapuheenjohtaja Valentyn Gvozdiyyn. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut monella tavalla myös asianajajien työhön. Oikeusvaltioperiaatteen puolustaminen on entistä tärkeämpää, mutta myös vaikeampaa. Oikeudesta tulee ihmisten mielessä helposti vain uhrien oikeutta. Valentyn Gvozdiy on pitänyt kansainvälisillä areenoilla monta todella vaikuttavaa ja pysäyttävää puhetta maansa tilanteesta. Valentynin haastattelu löytyy tästä lehdestä.
Näissä kansainvälisissä tunnelmissa toivotan kaikille hyvää alkavaa talvea!