Image for Katse pallossa

Katse pallossa

Katse pallossa

19.2.2024 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Tero Ikäheimonen

Asianajaja Mikko Alakare on kokenein erotuomari jalkapallon pääsarjassa Veikkausliigassa. Hän vertaa tuomarointia meditaatioon: keskittyminen suunnataan hetkeksi täysin yhteen asiaan.

Syksyllä 2023 saavutit ensimmäisenä erotuomarina 400 ottelun merkkipaalun jalkapallon kotimaisessa pääsarjassa. Erotuomaroit myös salibandya. Mitä erotuomarointi sinulle antaa?

Otteluissa ajatukset saa siirrettyä täydellisesti muihin kuin työasioihin. Olen joskus verrannut tuomarointia meditaatioon, jossa keskittyminen suunnataan täysin yhteen asiaan. Henkisestä hyvinvoinnista ja fysiikasta on huolehdittava.

Ottelut ovat opettaneet myös ajanhallintaa ja kykyä irrottautua työnteosta: täyttä stadionia ei voi jättää odottamaan ”vielä sen seuraavan” sähköpostin laatimista.

Voiko asianajajan työstä saatua kokemusta hyödyntää erotuomarina? Entä toisinpäin?

Asianajajana kuuluu olla voimakkaasti päämiehen edun kannalla, kun taas erotuomari on korostetun neutraali. Yhtäläisyyksiäkin on: sekä juristina että erotuomarina sanallistetaan monimutkaisia kokonaisuuksia ja reaalimaailman tapahtumia, jotka pyritään sovittamaan kulloinkin sovellettavaan yksinkertaisempaan säädöskehikkoon.

Erotuomarointi auttaa ymmärtämään, että ratkaisujen tekeminen on vaikeaa, eikä yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua usein ole. Silti ratkaisu on tehtävä.

Erotuomariharrastus on kehittänyt valtavasti erilaisia ihmissuhdetaitoja, joista on ollut valtavasti apua myös asianajajan roolissa.

Miten suhtaudut jalkapallon VAR-järjestelmään (Video assistant referee, videotarkistusjärjestelmä)? Toivotko, että se otetaan pian käyttöön myös Suomessa?

VAR:n mukaantulo on jo osa modernia jalkapalloa, joten se tulee jollain aikavälillä osaksi myös kotimaista huippujalkapalloa.

Erotuomarina on tietysti hyvä, että räikeimmät virheelliset ratkaisut oikaistaan jälkikäteen. VAR:n kautta pelitilanteiden monitulkintaisuus ja ratkaisunteon vaikeus ovat korostuneet myös jalkapallon seuraajille aiempaa paremmin.

Urheiluihmisenä en ole VAR:sta yleisellä tasolla kovinkaan innoissani. Se muuttaa huipputason pelit erilaisiksi kuin ruohonjuuritason jalkapallon, kun päätöksenteko perustuu entistä enemmän teknologiaan.

Katsojakokemus on myös heikentynyt huomattavasti VAR:n myötä. Esimerkiksi maalin syntyminen ei ole enää samanlainen räjähtävä kollektiivinen kokemus kuin aiemmin, sillä videolta saatetaan tarkistaa jo kauan ennen maalia syntyneitä tilanteita, jotka voivat johtaa maalin hylkäämiseen.

Julkaistu numerossa Advokaatti 1/2024

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset

MAINOS