Image for Kun juristijargon ei riitä

Kun juristijargon ei riitä

Kun juristijargon ei riitä

13.5.2024

Tällä palstalla asianajajat kertovat mieleenpainuvista tapauksista uransa varrelta. Haluaisitko nähdä oman tai kollegan keissin palstalla? Lähetä vinkki advokaatti@asianajajaliitto.fi

Minun ja tiimini työhön kuuluu suurten rakennusprojektien sopimusneuvonanto, hankkeiden aikainen riskienhallinta sekä myös riidanratkaisu.

Viime vuosikymmenen aikana toteutetut PPP-projektit (Public Private Partnerships) ovat olleet sopimusneuvotteluiden kannalta hyvin opettavaisia. Edustin voittavan tarjoajakonsortion jäseniä E18-moottoritien hankkeissa Koskenkylä–Kotka ja Hamina–Vaalimaa sekä viimeisimpänä ensimmäisessä kunnallisessa PPP-hankkeessa Espoon kouluja ja päiväkoteja koskien.

PPP-projektit ovat Suomessa harvinaisia: kyse on julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä toteutetuista, mittavista infra­hankkeista pitkän kunnossapitokauden kattavalla elinkaarivastuulla. Projektirahoitteisuuden vuoksi muun muassa Euroopan ja Pohjoismaiden investointipankeilla on sanottavansa ehdoista.

Harvassa neuvonannossa korostuu yhtä voimakkaasti yksityiskohtainen riskien pohtiminen kuin elinkaarivastuuhankkeissa. Sopimuksellisesti ei ole olemassa valmista sapluunaa, vaan kyse on pitkälti tapauskohtaisesti räätälöidyistä sopimuksista. Pitkissä neuvotteluissa on väistämättä valittava taistelunsa ja keskitettävä aikaa ja energiaa ensi sijassa merkittävimpiin vastuukysymyksiin. Sopimustasapaino ja kokonaisuuden ymmärtäminen korostuvat.

Hoidin PPP-hankkeissa pääsopimusneuvottelujen lisäksi myös alihankintaketjun sopimusten valmistelun. Juristin koulutuksen lisäksi olen rakentamistalou­teen erikoistunut diplomi-insinööri, mikä auttaa ymmärtämään rakentamisen realiteetteja ja käytännön työnsuunnittelua. Pelkällä juristijargonilla tai yleisluontoisilla sopimusvastuulausekkeilla ei pärjää, vaan pitää tiedostaa teknisen toteutuksen ja aikataulun riskit. Monesti neuvonanto jatkuu myös pitkän sopimuskauden aikana eteen tulevissa tulkintatilanteissa.

PPP-hankkeista saatuja oppeja hyödynnän myös teollisissa hankkeissa, joita vihreän siirtymän myötä virtaa Suomeen. Nekin ovat suuria investointeja, joissa on paljon räätälöityjä sopimuksia. Mitä kompleksisempi toimitussisältö, sitä enemmän yksityiskohtaiset riskinjako­harkinnat painottuvat.

On palkitsevaa, kun hankkeen lopputuloksena syntyy jotain kouriintuntuvaa. Muistan edelleen, kuinka sain ensimmäisen E18-hankkeen valmistuttua tutulta onnitteluviestin: ”Nyt se sinun moottoritiesi avattiin – ja vielä etuajassa!” Vaikka tuosta saavutuksesta on kiittäminen osaavia rakentajia, minulle toi iloa olla osaltani mahdollistamassa hanketta.

Minä vastasin
Emma Niemistö, Helsinki
Borenius Asianajotoimisto Oy

Julkaistu numerossa Advokaatti 2/2024
Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset