Älä usko satuja

Älä usko satuja

23.9.2024 Teksti Terhi Hautamäki // Kuvat Samuli Siirala

Asianajajakin voi päätyä edistämään rikollista toimintaa – usein tietämättään tai piittaamattomuuttaan. ”Mahdollistajista” puhutaan nyt monissa maissa.

Tanskassa on käyty oikeutta yhdestä maan historian laajimmasta petoksesta. Brittiläinen Dubaissa asuva Sanjay Shah joutui maaliskuussa oikeuteen pääsyytettynä petosvyyhdissä, jossa oli hankittu yli 9 miljardin kruunun eli yli 1,2 miljardin euron osinkoveronpalautukset Tanskan valtion kassasta vuosina 2012–2015.

Shah on oikeudessa vedonnut siihen, että asiantuntijat olivat hyväksyneet järjestelyn. Shahin veroasiantuntijat olivat käyneet viestinvaihtoa tanskalaisten juristien kanssa. Syyttäjän mukaan näille ei kuitenkaan ollut kerrottu olennaisia tietoja. Jutun tuomiota odotetaan 2025.

Rikoksesta syytetyllä on oikeus asianajajaan, mutta joskus asianajaja voi päätyä edistämään rikollista toimintaa.

Oikeudellisten neuvojen kalastelu on yksi tapa, ­jolla rikolliset voivat käyttää hyväksi juristien osaamista, kertoo Verohallinnon apulaisjohtaja Tarja Valsi, joka toimii vastuuroolissa Verohallinnon harmaan talouden torjunnassa.

Tanskan korkein oikeus määräsi viime vuonna Bech-Bruun-asianajotoimiston maksamaan ­valtiolle vahingonkorvauksia 59 miljoonaa euroa. ­Toimiston asianajaja oli antanut neuvoja saksalaiselle North Channel Bankille, joka oli mukana osinkoveropetoksessa. Oikeuden mukaan asianajaja toimi piittaamattomasti. Myös Saksassa juristeilta on hankittu neuvoja rikollisten toimien perustaksi.

– Kun he antavat lausuntoja tai siunaavat järjestelyt, niitä käytetään aseena, jos viranomainen alkaa tutkia, Valsi sanoo.

Tahallista tai huolimatonta

Verohallinnossa on tehty paljon töitä huolestuttavan ilmiön parissa. Englanninkielinen termi on professional enablers, suomeksi puhutaan ammattimaisista avustajista.

Rikoksesta syytetylläkin on oikeus asianajajaan, mutta joskus asianajaja itse voi päätyä edistämään ­rikollista toimintaa. Sama koskee muitakin asiantuntijoita, kuten veroasiantuntijoita, juristeja, kirjanpitäjiä ja rahoitusalan ammattilaisia. Ammattimainen avustaja voi olla tietämätön tai huolimaton rikosten välikappale, mutta joskus myös aktiivinen toimija.

Suuria rikoksia on paljastunut muun muassa Panaman ja Paratiisin papereista. Tanskassa Black Swan -dokumentti paljasti keväällä, kuinka juristit ja liike-elämän ihmiset osallistuivat vapaaehtoisesti verovilppiin ja rikollisjengien auttamiseen.

Rikolliset ottavat kokeeksi yhteyttä moniin palveluntarjoajiin ja valitsevat sen, joka kyselee vähiten.

– Ammattimaiset avustajat voivat auttaa perustamaan holding-yhtiöitä, kätkemään todellisia edunsaajia, piilottamaan omistuksia, laatimaan keinotekoisia sopimuksia ja tekaistuja dokumentteja, Valsi luettelee.

Oulun ”pizzamafiaa” avustanut juristi sai viime vuonna tuomion rahanpesusta. Hän oli pyrkinyt häivyttämään lakiasiaintoimistoon toimitetun käteisen rahan alkuperää.

Valsi sanoo, että suomalaiset toimijat voivat ­käyttää ulkomaisia ammattimaisia avustajia, mutta Verohallinto on tunnistanut myös kotimaisia toimijoita.

– Tämä on todella ajankohtainen kuuma peruna. Meillä on tutkinnassa toistakymmentä lähdeverojen palautuspetosta. Olemme isojen veromenetysten ja ­rahanpesujuttujen perässä.

Britanniassa sijoitushuijauksia

Huipputuottoa lentoaseman parkkialueilla ja hautaus­mailla!

2010-luvulla Britanniaan ilmestyi monenlaisia sijoitusmahdollisuuksia eläkesäästöille. Lainsäädäntömuutoksen myötä tuli sallituksi ottaa eläkevaroista könttäsummia etukäteen, ja ihmisillä oli yhtäkkiä rahaa, jolle he etsivät käyttökohteita.

Jotkut menettivät isoja summia. Voi ihmetellä, kuka pitää parkkialueita ja hautausmaita korkeatuottoisina sijoituksina, mutta huijarit onnistuivat vakuuttamaan.

Parkkipaikkasijoitusten mainosmateriaaleissa esiintyi kumppanina asianajotoimisto. Oikeus totesi, että asianajajat olivat pimittäneet asiakkailta tietoa ja sallineet isojen summien virrata toimiston asiakasvaratilin kautta. Asianajajia paikallisesti valvova SRA (The ­Solicitors Regulation Authority) poisti näiden oikeudet toimia asianajajina.

Rick Kent toimii talousrikollisuuden ­asiantuntijana Englannin ja Walesin asianajajaliitossa The Law ­Societyssa. Hän sanoo, että ”professional ­enablereista” on käyty debattia jo vuodesta 2014, jolloin hallitus julkaisi ensimmäisen riskiarvioinnin.

Käsitettä on käytetty monin tavoin. Pahimmillaan on leimattu kaikki juristit ”mahdollistajiksi”. Pitkän väännön jälkeen asianajoala, oikeushallinto ja viranomaiset päätyivät yhteiseen määritelmään.

– Professional enablers on kirjo toimijoita: ääripäässä ovat järjestäytyneen rikollisuuden sisäpiiriläiset ja toisessa päässä naiivit toimijat, jotka eivät onnistu noudattamaan rahanpesusäännöksiä. Välissä ovat ne, jotka ummistavat silmänsä. He eivät tiedä, mitä tapahtuu, mutta eivät myöskään välitä, Kent sanoo.

Asianajaja saattaa päätyä edistämään rikollista toimintaa huomaamattaan tai huolimattomuuttaan. ­Siksi The Law Society ja SRA kouluttavat aiheesta ja auttavat toimijoita tunnistamaan riskejä.

Alalle voidaan soluttautua

Joskus juristi on syvemmällä rikoksissa. Kent ­kertoo, että järjestäytynyt rikollisuus on saanut edustajiaan ­lakiasiain- tai asianajotoimistoihin sisäpiiriläisiksi. ”Hollywood-tyylisiä” pahisjuristeja on kuitenkin hyvin
vähän.

– Tapaukset voidaan Britanniassa laskea yhden käden sormilla. Vaikka ongelma ei ole laaja, soluttautumista tapahtuu.

SRA on antanut suositukset rekrytointeihin. Asianajotoimistoilla on velvollisuus seuloa henkilöt ­huolella ja varmistaa, ettei toimistoihin soluttauduta. SRA:n johtoryhmään kuuluva Sean Hankin kertoi ­Legal ­Futures -sivuston jutussa, että SRA pitää silmällä asianajotoimistojen yhdistymisiä, joissa pahantahtoinen taho saattaa saada toimiston hallintaansa.

Sisäpiiriin soluttautuvalla pitää olla juristin koulutus, mikä herättää kysymyksen, kuinka ­pitkäjänteinen suunnitelma taustalla on. Onko mahdollista, että järjestäytynyt rikollisuus voisi jopa maksaa jäsenensä laki­opintoja ja näin saada hoviasianajajan?

– En koskaan sulje mitään pois. He ovat tehneet tällaista päästäkseen poliisivoimiin tai vankilahallintoon. Tämän takia rekrytoinnissa pitää olla niin ­valppaana. Se on mahdollista, mutta se olisi pitkä investointi. Oma kokemukseni on, että rikolliset eivät ole niin kärsivällisiä, sanoo Kent.

Kentin mukaan rikollisille on helpompaa koettaa hyödyntää asianajotoimistojen heikkoja kohtia. He ottavat kokeeksi yhteyttä moniin palveluntarjoajiin ja valitsevat sen, joka kyselee vähiten. Vielä helpompaa on käyttää identiteettivarkauksia: kloonata nettisivut, kaapata sähköpostiliikenne, kalastella tietoja tai saada asiakas siirtämään rahaa väärälle tilille.

Rikolliset kokeilevat rajoja

Ruotsissa jengirikollisuus on rehottanut jo pitkään. Samalla on käynyt ilmi joitakin tapauksia, joissa jengien jäseniä puolustavat asianajajat ovat itse syyllistyneet rikoksiin. Ruotsin media on kutsunut näitä gangsteriadvokaateiksi.

Muutama vuosi sitten nimillä ”Kungen” ja ”Prinsen” tunnetut asianajajat erotettiin liitosta, kun he olivat käyneet rikollisten kanssa kryptattua viestinvaihtoa. Heinäkuussa 2022 ”Kungen” tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen murhan valmistelusta ja ­”Prinsen” neljäksi vuodeksi avunannosta erityisen vakavaan ­huumerikokseen.

Ruotsin asianajajaliiton Advokatsamfundetin pääsihteeri Mia Edwall Insulander sanoo, että ”Kuninkaalla” ja ”Prinssillä” oli yhteyksiä rikollisjengiin. Tavallisemmin väärinkäytösten riskejä syntyy, kun rikosasianajaja tekee normaalia työtään, mutta päämies alkaa pyytää erilaisia ”palveluksia”.

– He sanovat, että voitko kertoa perheenjäsenelle tämän ja antaa hänelle tämän asiakirjan ja kertoa, että hänen täytyy piilottaa ase. Rikolliset yrittävät aina kokeilla rajoja. He saattavat sanoa, että jos et auta, hankin toisen asianajajan.

Edwall Insulander sanoo, että puolustusasianajajan täytyy pitää tiukasti kiinni integriteetistään, jotta voi sanoa ei. Hän arvelee, että raha voi houkuttaa väärinkäytöksiin, mutta rikolliset saattavat myös uhkailla asianajajaa.

– Kolmas kategoria ovat ehkä asianajajat, jotka ovat alusta lähtien olleet lojaalimpia perheenjäsenelle tai ystävälle kuin ammattietiikalle.

Uusia vaatimuksia ja valvontaa

Ruotsissa keskustelu asianajajien hyödyntämisestä ­rikoksissa keskittyi aiemmin nimenomaan jengirikollisuuteen.

Rikosasianajajille on tulossa uusia pätevyysvaatimuksia. Asianajajan täytyy toimia ammatissaan viisi vuotta ennen kuin hän voi puolustaa syytettyä, jos rikoksen minimirangaistus on neljä vuotta vankeutta.

Viime aikoina kasvavan huomion kohteena on­ ­ollut talousrikollisuus ja ammattimaiset avustajat (professionell möjliggörare) yhteiskunnan eri aloilla. Advokatsamfundet perusti tammikuussa neljä henkilöä työllistävän valvontayksikön, joka tekee työtä väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

Edwall Insulander sanoo, että vaikka ongelmaa on tärkeää ratkoa, pitää muistaa, että ­epäeettisesti ­toimivien asianajajien määrä on pieni. Black Swan ­-dokumentti herätti huomiota myös Ruotsissa, ja ­Edwall Insulander uskoo, että Ruotsissa tapahtuu ­samaa.

– Olemme käyneet tätä keskustelua jo pari vuotta, ja ainakin asianajajaliitossa olemme hyvin tietoisia ongelmasta. Black Swan näytti, että ammattimaisia avustajia on eri aloilla ja kaikkialla yhteiskunnassa.

OECD:n raportti herätti ilmiöön

Verorikokset ja rahanpesu eivät tietenkään ole uusia ongelmia. Ammattimaisten avustajien rooli näissä on kuitenkin tunnettu yllättävänkin huonosti, sanoo Verohallinnon apulaisjohtaja Tarja Valsi.

OECD julkaisi helmikuussa 2021 raportin ”Ending the Shell Game: Cracking down on the professionals who enable tax and white collar crimes”. Raportti sisältää kansallista soveltamista ja rajat ylittävää yhteistyötä koskevia suosituksia. Raportin jälkeen veropetosten torjunnassa on panostettu ammattimaisten avustajien toiminnan tunnistamiseen ja torjumiseen. Verohallintokin lähti mukaan OECD-työhön.

– Meillä on myös pohjoismainen ryhmä sekä kansallinen verkosto, joissa on kerätty osaamista ja ymmärrystä ilmiöstä, Valsi sanoo.

Myös Suomen Asianajajaliitto on mukana kansallisessa verkostossa, joka selvittää ilmiötä ja jakaa tietoa. Valsi kertoo, että tulossa on muun muassa webinaari finanssialan edustajille, ­asianajajille, muille juristeille ja verokonsulteille.

Myös lainsäädäntöä tarkastellaan. Usein kyse on ennen kaikkea moraalista ja vastuullisuudesta. Ammattimaisen avustajan toimintaa itsessään ei ole kriminalisoitu. Käytössä ovat rikoslain yleiset säännökset avunannosta ja rikoskumppanuudesta.

– Joissakin maissa on nimenomaisia rikosnimikkeitä ja huomattavasti kovempia sanktioita, jos toimit ammattimaisena avustajana korkean osaamisen avulla.

Julkaistu numerossa Advokaatti 3/2024

Kirjoittaja Terhi Hautamäki

on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa Advokaattiin erityisesti laajoja oikeudenhoitoon liittyviä artikkeleita.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Podcast

Anna-Maria Tamminen: Kansainvälinen riidanratkaisija

Pääkäsittelyssä-podcastin syyskauden ensimmäisessä jaksossa vieraana on kansainvälisen välimiesmenettelyn huippuosaaja, asianajaja Anna-Maria Tamminen. Hän avaa meille värikästä, kansainvälistä urapolkuaan ja matkaansa suuren suomalaisen asianajotoimiston osakkaaksi ja tuoreeksi hallituksen puheenjohtajaksi. Jakson aikana Anna-Maria kertoo Wienin vaihtovuotensa käänteentekevästä merkityksestä uralleen sekä sitä seuraavista vuosistaan Lontoossa, missä hänen ammatillisiin kohokohtiinsa kuului Etelä- ja Pohjois-Sudanin…

Podcast

Anna-Maria Tamminen: Kansainvälinen riidanratkaisija

Pääkäsittelyssä-podcastin syyskauden ensimmäisessä jaksossa vieraana on kansainvälisen välimiesmenettelyn huippuosaaja, asianajaja Anna-Maria Tamminen. Hän avaa meille värikästä, kansainvälistä urapolkuaan ja matkaansa suuren suomalaisen asianajotoimiston osakkaaksi ja tuoreeksi hallituksen puheenjohtajaksi. Jakson aikana Anna-Maria kertoo Wienin vaihtovuotensa käänteentekevästä merkityksestä uralleen sekä sitä seuraavista vuosistaan Lontoossa, missä hänen ammatillisiin kohokohtiinsa kuului Etelä- ja Pohjois-Sudanin…

Oikeilla urilla

Valvontalautakunnan uusimpia ratkaisuja esteellisyydestä

Valvontalautakunnan ratkaistavaksi tulevat esteellisyystilanteet ovat mitä moninaisempia ja usein niissä joudutaan arvioimaan mahdollisen esteellisyyden muodostumista usean eri tapaohjeen ­kohdan ­perusteella. Valvontayksikkö tai -lautakunta ei voi ottaa ennakollisesti kantaa esteellisyystilanteiden arviontiin, mutta valvontalautakunnan ­aiemmasta ratkaisukäytännöstä voi saada tulkinta-apua myös esteellisyyskysymyksissä.

Oikeilla urilla

Valvontalautakunnan uusimpia ratkaisuja esteellisyydestä

Valvontalautakunnan ratkaistavaksi tulevat esteellisyystilanteet ovat mitä moninaisempia ja usein niissä joudutaan arvioimaan mahdollisen esteellisyyden muodostumista usean eri tapaohjeen ­kohdan ­perusteella. Valvontayksikkö tai -lautakunta ei voi ottaa ennakollisesti kantaa esteellisyystilanteiden arviontiin, mutta valvontalautakunnan ­aiemmasta ratkaisukäytännöstä voi saada tulkinta-apua myös esteellisyyskysymyksissä.

Pääkirjoitus

Uuden edessä

Asianajajaliiton nimi ja logo tulevat muuttumaan, mutta vanha tuttu keihäsmies jää elämään jäsenistön käyttöön tarkoitetussa yhteisömerkissä.

Pääkirjoitus

Uuden edessä

Asianajajaliiton nimi ja logo tulevat muuttumaan, mutta vanha tuttu keihäsmies jää elämään jäsenistön käyttöön tarkoitetussa yhteisömerkissä.