Image for Tutkimus: Rikosprosessi koetaan epäselväksi ja kuormittavaksi

Tutkimus: Rikosprosessi koetaan epäselväksi ja kuormittavaksi

Tutkimus: Rikosprosessi koetaan epäselväksi ja kuormittavaksi

26.5.2025 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Shutterstock

Tuoreen opinnäytetyön mukaan rikosprosessi koetaan usein monimutkaiseksi, epäselväksi ja jopa pelottavaksi – erityisesti silloin,
kun juridista apua ei ole käytettävissä.

Lähes 90 prosenttia rikosasioista putoaa tavalla tai toisella pois rikosprosessin aiemmissa vaiheissa ennen varsinaista oikeudenkäyntiä. Silti jo esitutkinta voi olla kansalaiselle hämmentävä ja kuormittava kokemus. Prosessi koetaan sekavaksi etenkin silloin, kun apuna ei ole oikeudellista asiantuntijaa.

Tällaiseen tulokseen päätyi Vera Forsström YAMK-opinnäytetyössään Onko asianosainen tilanteen tasalla? Rikosprosessin muotoilu esitutkinnasta käräjäoikeuden oikeudenkäyntiin, jossa hän yhdisti oikeus- ja palvelumuotoilun menetelmiä ja pyrki parantamaan rikosprosessin ymmärrettävyyttä.

Kyselytutkimukseen vastasi 37 rikosprosessiin osallistunutta henkilöä. Tulokset olivat pysäyttäviä: ilman oikeudellista avustajaa prosessi sai keskiarvosanan 1,89/5 sen selkeydestä, kun avustajan kanssa arvio nousi 2,94:ään.

Yleisimmät kokemukset liittyivät riittämättömään tiedonsaantiin, prosessin kestoon ja epätietoisuuteen: ”Tuntui kuin etenisi sokkona”, kuvasi eräs vastaaja.

Yllättävää oli, kuinka yhdenmukaisia kokemukset olivat roolista riippumatta – olivatpa vastaajat asianomistajia tai epäiltyjä.

”Haaste­hakemus ei sanana tarkoita suurimmalle osalle ihmisistä mitään.”

Kuka tahansa voi olla asianosainen

Forsström työskenteli ennen opintojaan kuusi vuotta asianajotoimistossa ja näki läheltä, miten asiakkaat olivat usein neuvottomia saatuaan viranomaisilta oikeudellisia asiakirjoja.

– Moni ei ymmärtänyt lainkaan, mistä on kyse ja mitä heiltä vaaditaan. Vaikka kaikki tarpeellinen tieto on saatavilla, esimerkiksi haastehakemus ei sanana tarkoita suurimmalle osalle ihmisistä mitään. Ajatus opinnäytetyöstä sai alkunsa tästä havahtumisesta, Forsström kertoo.

Työn toimeksiantajaksi lähti innokkaasti mukaan Tuomioistuinvirasto, ja lopputuloksena syntyi kolmiosainen kehittämiskokonaisuus: kansalaisille suunnattu, selkeästi kirjoitettu rikosprosessin tietoperusta, kyselytutkimus sekä kaksi lyhytanimaatiota ja esite, joiden tavoitteena on lisätä kansalaisten ymmärrystä rikosprosessista.

Forsström uskoo, että oikeusmuotoilulla on keskeinen rooli koko oikeus­järjestelmän kehittämisessä. Hän mainitsee Verohallinnon esimerkkinä viranomaisesta, joka on onnistunut uudistumaan ja lähestymään asiakasta ihmisenä – miksei oikeuslaitoskin voisi tehdä samoin?

– Rikosprosessi ei saa olla vain juristien asia. Se koskee meitä kaikkia – ja silloin sen pitää olla myös ymmärrettävä kaikille, hän sanoo.

– Oikeusmuotoilun tarkoituksena ei ole korvata juristia, vaan tukea heidän ja muiden viranomaisten työtä parantamalla asianosaisten ymmärrystä rikosprosessista. Tämä edistää sujuvampaa vuorovaikutusta, keventää hallinnollista kuormaa ja ennen kaikkea vahvistaa asianosaisten oikeusturvaa.

Avustaja on elintärkeä juridiikan tulkki

Oikeudenkäyntien seuraaminen Helsingissä vahvisti Forsströmin käsitystä siitä, kuinka paljon avustajan läsnäolo helpottaa asianosaisten osallistumista.

Oikeudellisen avustajan merkitys nousi vahvasti esiin myös vastauksissa. Avoimissa kommenteissa toistuivat kertomukset siitä, kuinka tärkeäksi avustaja koettiin – sekä emotionaalisesti että käytännön tasolla.

– Ilman avustajaa monet eivät olisi osanneet tuoda näkökulmiaan esiin, Forsström sanoo.

– Erityisen pysäyttävä oli kommentti: ”Kuulusteluissa huomasin, että olisin jo sinne tarvinnut avustajan.”

Tämä kertoo siitä, että monelle tarve oikeudelliselle tuelle konkretisoituu vasta prosessin aikana – joskus jopa liian myöhään.

Kyselytulosten kokonaistarkastelu osoitti sel­keän eron: avustajaa käyttäneet kokivat rikosprosessin selkeämmäksi kuin ne, joilla ei ollut juridista tukea.

Monelle tarve oikeudelliselle ­tuelle konkretisoituu vasta prosessin ­aikana – joskus jopa liian myöhään.

Visuaalisuus auttaa ymmärtämään

Osana opinnäytetyötä Forsström toteutti kaksi animaatiota, jotka kuvaavat asiointia käräjäoikeudessa ja rikosoikeudenkäynnin kulkua. Lisäksi Forsström laati visuaalisen esitteen, joka tiivistää rikosprosessin päävaiheet ja mahdolliset lopputulemat. Animaatiot on julkaistu Tuomioistuinviraston YouTube-kanavalla. Molempia materiaaleja hyödynnetään viraston kehittämistyössä.

Materiaalit löytyvät myös Forsströmin opinnäytetyön liitteistä, jos niitä haluaa hyödyntää omassa asiakastyössä.

Animaation valinta esitysmuodoksi oli selvä: visuaalinen ja ytimekäs muoto auttaa kaikkia kansalaisia ymmärtämään rikosprosessia paremmin, kuin esimerkiksi virallinen kirje.

– Visuaalisuus helpottaa informaation sisäistämistä, Forsström selittää.

Nykyisin Forsström työskentelee Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden rikososastolla. Hän kokee, että opinnäytetyö antoi vankan pohjan nykyiseen tehtävään.

– Näen nyt vielä selvemmin, miten suuri vaikutus selkeällä viestinnällä on ihmisen kokemukseen oikeudenmukaisuudesta.

Vastuu koko prosessin ymmärrettävyydestä on hajallaan

Vastuu koko prosessin ymmärrettävyydestä on hajallaan

Tuomioistuinvirasto on tehnyt yhteistyötä Laurea-ammattikorkeakoulun oikeusmuotoilulinjan kanssa jo usean vuoden ajan. Tuomioistuinviraston erityisasiantuntija Nina Immonen piti erityisen arvokkaana, että Vera Forsströmin työhön sisältyi kyselyaineistoa ihmisiltä, jotka olivat itse olleet mukana rikosprosessissa.

– Tulokset avasivat silmät: prosessi näyttäytyy maallikolle hyvin epäselvänä. Vaikka mukana olisi oikeudellinen avustaja, epävarmuus ei silti poistu. Tämä tukee sitä, mitä olemme aavistelleet: viestinnässä on puutteita, Immonen kertoo.

Kysymys rikosprosessin ymmärrettävyydestä ei ole vain viestinnällinen haaste – se liittyy laajempaan toimivaltakysymykseen. Tuomioistuinvirasto ei voi yksin vastata koko prosessin selittämisestä, vaan esimerkiksi poliisi kuuluu sisäministe­riön alaisuuteen.

Immosen mukaan tavoitteena on lisätä ymmärrettävyyttä kaikilla tasoilla: asiakirjojen kielestä salityöskentelyyn ja sähköiseen asiointiin.

Esimerkiksi tulevaisuudessa asiakas voisi seurata oman asiansa etenemistä sähköisessä järjestelmässä: missä vaiheessa prosessi on ja kuka sitä käsittelee.

– Tämä vaatii paljon, mutta ei ole mahdotonta. Olemme jo nyt ottaneet ensiaskeleita siihen suuntaan.

Julkaistu numerossa Advokaatti 2/2025

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset