Vuosi 2020 mullisti työelämän, eikä asianajoala jäänyt muutoksesta paitsi. Etätyö on asettanut työmotivaatiolle ja -hyvinvoinnille uudenlaisia haasteita. Tilanteesta ovat kärsineet erityisesti työuraansa aloittelevat juristit, sanoo Satu Lappalainen Minjon Oy:stä.
Minjon on rekrytointipalveluihin erikoistunut yritys, joka kiinnittää rekryprosessissa huomiota erityisesti hakijoiden motivaatioon. Lappalaiselta löytyy entisenä juristina näkemystä myös alan sisältä.
– Uran alkuvaiheessa asianajotoimisto toimii koulumaisesti opettaen ammattia ja asiakastyötä – kokeneemmat juristit sparraavat ja jakavat tietoa toimeksiantojen edetessä. Tämä jatkuva oppiminen on ainakin osittain vaikeutunut ja aiheuttaa haasteita, kun keskustelut ovat siirtyneet videotapaamisiin, eikä ole mahdollisuutta niin sanotusti vetää kollegaa hihasta, Lappalainen sanoo.
– Myös rajan vetäminen työn ja vapaa-ajan välillä on voinut häilyä, kun oma koti on myös oma toimisto.
Kokeneemmat juristit ovat päässeet Lappalaisen mukaan muutoksessa hieman helpommalla. He ovat kokeneet, että omaa päivää on helpompi rytmittää ilman työmatkoja ja ”läsnäolopakkoa” toimistolla, mikä on tuonut arkeen kaivattua joustoa.
Yhteistä on, että jatkuva videotapaamisissa istuminen uuvuttaa monia huomattavasti enemmän kuin tapaamiset kasvotusten.
Satu Lappalainen muistuttaa, että etätyön vaikutus motivaatioon ja hyvinvointiin on hyvin yksilöllistä. Osa on kokenut etätyön virkistävänä, toisille taas fyysisen työympäristön ja sosiaalisen työyhteisön puuttuminen on piinaavaa ja energiaa kuluttavaa.
– Suurimmalla osalla on molempia fiiliksiä.
Lappalainen korostaa, että motivaation ja hyvinvoinnin ylläpidossa itsensä tunteminen on avain-asemassa. Toimiston muu henkilöstö ja johto voivat reagoida etätyöhön hyvin eri tavalla kuin itse – yleispäteviä totuuksia ei ole.
Omista toiveista on tärkeää kommunikoida muille tiimin jäsenille.
– Mitä asioita juuri minä kaipaan omaan arkeeni etätyössä? Kahvihetkiä tai lounaita kollegoiden kanssa? Spontaania sparrailua työasioissa? Yhdessä tekemisen tunnetta? Organisoitua työpistettä? Selkeää päivärytmiä? Lappalainen listaa kysymyksiä pohdittavaksi.
Entä miten Lappalainen on itse pitänyt huolta motivaatiosta ja hyvinvoinnista etätöissä?
– Olen hyväksynyt sen, että tilanne on itselleni lähtökohtaisesti normaalia kuormittavampi. Kiinnitän enemmän huomiota palautumiseen. Lisäksi sanoitan itselleni, mihin asioihin voin vaikuttaa arjessani ja toisaalta mihin en. Valitsen päivittäin oman mindsetin: olen epämukavuusalueella, mutta pärjään ja opin.