Image for Hanna Räihä-Mäntyharju: Oikeusapupalkkion merkkipäivänä ei juhlita

Hanna Räihä-Mäntyharju: Oikeusapupalkkion merkkipäivänä ei juhlita

Hanna Räihä-Mäntyharju: Oikeusapupalkkion merkkipäivänä ei juhlita

13.5.2024

Oikeusapupalkkion korotuksen puolesta tehdyn työn tuloksettomuus on ollut oikeuspoliittisen työn turhauttavin osa, kirjoittaa Asianajajaliiton puheenjohtaja Hanna Räihä-Mäntyharju.

On tilinpäätöksen aika, sillä valtuuskunta valitsee Asian­ajajaliitolle uuden puheenjohtajan kesäkuussa. Liiton vahva oikeuspoliittinen työ jatkui puheenjohtajakaudellani. Vuonna 2021 Asian­ajajaliitto lanseerasi työtapa­reformin, jossa ehdotettiin tapoja tehostaa riita- ja rikosprosesseja. Prosessien sujuvoittamisella on suora yhteys oikeudenkäyntien kestoon ja kustannuksiin. Keskustelu on käynnissä ja oikeudenhoidon toimijat pohtivat eri ­forumeilla työtapojen ja prosessien tehostamista.

Asianajajakunnassa eniten keskustelua herättävä aihe on oikeusapupalkkio ja sen alhainen taso. Oikeusapupalkkiota on korotettu edellisen kerran vuonna 2014, joten 110 euron (+ alv) tuntipalkkio täyttää pyöreitä vuosia. Aihetta juhlaan ei ole.

Olemme tehneet hartiavoimin töitä oikeusapupalkkion korottamiseksi, eikä korotustarpeesta ole oikeudenhoidon piirissä minkäänlaista erimielisyyttä. Asia on nostettu esille oikeudenhoidon selonteossa, lakivaliokunnan kannanotoissa ja hallitusneuvotteluissa. Asiantuntevan avun saaminen yksityisiltä avustajilta on vakavasti vaarantunut erityisesti siviiliasioissa. Moni kollega kieltäytyy hoitamasta niitä oikeusavulla. Palkkion tasolla on merkitystä myös asianajopalveluiden valtakunnalliseen saatavuuteen. Korotuksen puolesta tehdyn työn tuloksettomuus on ollut oikeuspoliittisen työn turhauttavin osa.

Toivon seuraajilleni sinnikkyyttä tämän tärkeän asian edistämisessä!

Julkaistu numerossa Advokaatti 2/2024

Kirjoittaja Hanna Räihä-Mäntyharju

on Asianajajaliiton puheenjohtaja. Hän toimii asianajajana Tampereella.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset

MAINOS