Image for Niko Jakobsson: Ei taannuta vanhoihin työtapoihin

Niko Jakobsson: Ei taannuta vanhoihin työtapoihin

Niko Jakobsson: Ei taannuta vanhoihin työtapoihin

14.4.2021

Kun saamme asianajajien jäsenasioita ja kanteluita koskevan asioinnin siirrettyä uuteen ASSI-asiointipalveluun, on hyvä hetki kiinnittää huomio myös muiden työtapojen digitalisointiin. Siirtymässä tarvitaan oppimisen lisäksi myös asennemuutosta.

Digitalisaatiolla voidaan muun muassa vähentää manuaalista työtä, helpottaa tiedonhakemista, lisätä tietoturvaa mutta myös avoimuutta. Asianajajaliiton tavoitteena on oikeudenhoitoa koskevan työtapareformin lisäksi vaikuttaa myös oikeudenhoidon digitalisointiin. Digitalisointityötä on viime vuosina tehty AIPA-hankkeen rinnalla paikallisosastotasolla yhteistyössä tuomioistuinten kanssa, kun AIPAn asianajajaportaalin toteutus jouduttiin kustannussyistä siirtämään tuonnemmaksi. Tämä ei kuitenkaan riitä oikeudenhoidon digiloikkaan – asianajajien on oltava prosessissa mukana. Tarvitsemme muutosta laajemmalla rintamalla ja yksilöiden oikeusturvan näkökulmasta myös digitalisoitujen prosessien yhdenmukaisuutta.

Kuten edellä mainituista paikallisosastojen digitalisointiharjoituksista on huomattu, digitalisaatio ei ole kuitenkaan mikään on−off-kytkin, jota painamalla kaikki ympärillämme muuttuu – tämän osoittaa myös vuoden jatkunut koronan varjolla tehty koko yhteiskunnan digiloikka, joka sai monet asianajajatkin kyseenalaistamaan omia työtapojaan vasta pakon edessä. Tarvittiin uuden oppimista, siirtymistä epämukavuusalueelle ja uudenlaisten työtapojen kokeilua.

Koronavirustilanteen jatkuessa myös digitaalisten ja virtuaalisten työtapojen harjoittelu jatkuu. Samalla saamme automaattisen tuen sille, että digitaalisen toiminnan kehittäminen etenee, emmekä ole heti taantumassa vanhoihin työtapoihin.

Julkaistu numerossa Advokaatti 2/2021

Kirjoittaja Niko Jakobsson

on Asianajajaliiton pääsihteeri. Hän kirjoittaa lehteen erityisesti oikeuspolitiikkaan ja asianajajana toimimiseen liittyvistä aiheista.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki