Image for Uusi kuvakirja auttaa lasta käsittelemään vanhemman vankeutta

Uusi kuvakirja auttaa lasta käsittelemään vanhemman vankeutta

Uusi kuvakirja auttaa lasta käsittelemään vanhemman vankeutta

14.4.2021 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Susanna Kekkonen

Vaikka lähtötilanteet ovat millaiset tahansa, lapset kaipaavat vankeudessa olevaa vanhempaansa ja ovat heistä huolissaan, muistuttaa Kriminaalihuollon tukisäätiön vastaava ohjaaja Noora Alanen. Hän teki aiheesta lapsille suunnatun kuvakirjan.

Mistä idea kuvakirjasta syntyi?

Suomessa on arviolta noin 10 000 lasta, joiden vanhempi on vankilassa. Tähän aiheeseen liittyvää tukea on hyvin vähän tarjolla. Loimme kuvittaja Anne Muhosen kanssa kirjan, jonka tavoitteena on antaa lapselle samaistumispintaa omiin kokemuksiinsa, auttaa lasta tunnetaidoissa ja tuoda lohtua ja toivoa.

Minkälaisia tilanteita ja tunteita kirja auttaa käsittelemään?

Kirjassa on kuvattu arkisia tilanteita lapsiperheestä, jossa isä on vankilassa. Kirjassa ei puhuta rikoksesta, vaan painotus on lapsen kokemuksissa, havainnoissa ja tunteissa. Kirjassa kuvataan muun muassa, millaista on käydä vankilassa tapaamassa isää: mitä siellä tapahtuu ja millaisia tunteita se herättää. Kirjassa on kuvattu myös kuormittavia tunteita, kuten kiukkua ja ikävää, ja mitä lapsi voi itse tehdä pärjätäkseen tunteidensa kanssa.

Miten lapset kokevat vanhemman vankeustuomion?

Tilanteet, joissa perheet ovat, kun jompikumpi tai molemmat vanhemmista lähtevät vankilaan, ovat erilaisia. Jotkut perheet ovat muodostuneet vankeusaikana, jolloin lapsi on niin sanotusti kasvanut vankeuden äärellä. Joissain perheissä ei ole mitään ”ennusmerkkejä” ja vanhemman vankeus tulee muulle perheelle täysin yllätyksenä. Lapsille rankimpia ovat olosuhteet, joissa taustalla on ollut pitkään kestävää päihteiden käyttöä tai lähisuhdeväkivaltaa. Vaikka lähtötilanteet ovat millaiset tahansa, lapset yleensä kaipaavat vanhempiaan ja ovat heistä huolissaan.

Voiko kirjasta olla hyötyä myös muille kuin lapsille?

Uskon, että kirjasta hyötyvät lasten vanhemmat ja lasten kanssa työskentelevät ammattilaiset. Toivon, että kirja auttaa vanhempia näkemään lapsen kokemuksia, tunteita ja ajatuksia. Kirja on hyvä apuväline lapsen ja vanhemman välisille keskusteluille.

Julkaistu numerossa Advokaatti 2/2021

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki