Image for Oikeudenturvaaja-tunnustus Hanna-Maria Sepälle

Oikeudenturvaaja-tunnustus Hanna-Maria Sepälle

Oikeudenturvaaja-tunnustus Hanna-Maria Sepälle

20.9.2022 Teksti Johanna Kainulainen // Kuvat Anton Sucksdorff

Seppä on pitänyt esillä erityisesti oikeusprosessien pitkiä kestoja sekä seksuaalirikosten uhrien asemaa. 

Demla ry myönsi syyskuussa asianajaja Hanna-Maria Sepälle Oikeudenturvaaja 2022 -tunnustuksen. Pitkään erilaisissa Asianajajaliiton luottamustehtävissä toiminut Seppä on rikosasianajaja, jota Demla kiittää erityisesti sitä, että hän on pitänyt esillä oikeusprosessien pitkiä kestoja sekä seksuaalirikosten uhrien asemaa. 

– Palkinnon saaminen tuntuu erityisen hienolta, koska siinä viitataan työhön ihmis- ja perusoikeuksien puolesta. Rikosasianajajan työtä ei usein mielletä ihmis- ja perusoikeustyöksi, mutta sitähän se on. Puolustusasianajajan tehtävä on turvata jokaisen oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Tämän oikeuden täysimääräinen toteutuminen on ehdoton ihmisoikeus ja demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi. Meidän tehtävämme ei ole ”keplotella” syyllisiä irti rikosvastuusta, vaan varmistaa, ettei ketään tuomita sellaisesta rikoksesta, jota hän ei ole tehnyt, Hanna-Maria Seppä painottaa.

Seppä on tuonut esiin niin uhrin kuin rikoksesta epäillyn näkökulmia. Mediois­ta esimerkiksi Helsingin Sanomat ja MTV ovat nostaneet hänen huo­mioitaan esiin.

– Henkilökohtaisesti minulle oli tärkeää, että työni humaanimman päihdepolitiikan puolesta mainittiin erikseen perusteluissa. Sekin on asia, jota ei valitettavasti mielletä ihmisoikeusasiaksi.

Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry on vuonna 1954 perustettu puolueisiin sitoutumaton aatteellinen yhdistys, jonka tavoitteena on suomalaiseen oikeus- ja yhteiskuntapolitiikkaan vaikuttaminen. Oikeudenturvaaja-tunnustus myönnetään henkilölle tai taholle, joka on kyseisenä vuonna aktiivisesti edistänyt ja varmistanut perus- ja ihmisoikeuksien sekä oikeusvaltioperiaatteiden toteutumisen. 

Seppä palkittiin 2019 myös Asianajajaliiton 100 oikeusvaikuttajaa -tunnustuksella parhaana nuorena asianajajana.

Julkaistu numerossa Advokaatti 4/2022

Kirjoittaja Johanna Kainulainen

on Asianajajaliiton viestintäasiantuntija ja Advokaatin toimituspäällikkö. Hän kirjoittaa Advokaattiin erityisesti Asianajajaliittoon liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki