Image for Asianajajapäivä palasi (uuteen) normaaliin Kalastajatorpalla

Asianajajapäivä palasi (uuteen) normaaliin Kalastajatorpalla

Asianajajapäivä palasi (uuteen) normaaliin Kalastajatorpalla

15.2.2023 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Nina Kaverinen

Asianajajapäivä järjestettiin koronapoikkeuksien jälkeen tutusti tammikuun lopussa.

Vuoden 2023 Asianajajapäivä alkoi Helsingin Kalastajatorpalla sateen ropinalla.

Harmonikkataitelija Johanna Juholan avausesitys yhdisteli sateista kaupunkimaisemaa utuiseen musiikkiin. Valinta oli osuva, sillä arkemme yllä leijailee nyt poikkeuksellisen tummia pilviä. Venäjän käymä laiton hyökkäyssota, energiakriisi ja ilmastonmuutos näkyvät ja tuntuvat kaikkien elämässä.

Asianajajapäivän teemaksi olikin valittu oikeusvaltio talous- ja turvallisuuspolitiikan tienristeyksessä. Näkemyksensä aiheeseen toivat kuulijoille niin ulkoministeri Pekka Haavisto kuin sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiäkin.

Puheenvuoroissa toistui sama teema: itsestäänselvinä pitämämme asiat, kuten turvallinen yhteiskunta ja luotettava oikeusvaltio, vaativat nyt enemmän puolustamista kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

Sateen ropinasta saattoi löytää myös rauhaa ja turvaa.

Kriisit ovat osoittaneet, että suomalaisten resilienssi eli kriisinkestävyys on hyvällä tasolla, Kirsi Pimiä nosti esiin. Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä loukkaus kansainvälisiä sopimuksia kohtaan, se on myös entisestään korostanut kansainvälisen oikeuden ja järjestelmän tarpeellisuutta, korosti puolestaan Pekka Haavisto.

Suomen Pankin entinen pääjohtaja ja valtiovarainministeri Erkki Liikanen toi pitkän uransa avulla keskusteluun historiallista perspektiiviä. Liikanen muistutti, että nykyisessä kriisissä EU:n kyky tehdä päätöksiä on ollut ainutlaatuisen hyvää.

Maailman ilmatieteen järjestön puheenjohtaja Petteri Taalas puolestaan uskoi, että vaikka energiakriisi väliaikaisesti lisää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, 5–10 vuoden aikavälillä se kiihdyttää vihreää siirtymää.

– Nyt on nähty, että fossiilienergiaa voidaan käyttää kiristysvälineenä, Taalas totesi puheessaan.

Iltapäivä Kalastajatorpalla jatkui koulutuksilla, joissa paneuduttiin muun muassa sananvapauslainsäädäntöön ja digitalisaation vaikutukseen tulevaisuuden työelämään. Loppuillan viihtymisestä vastasi tinakenkäkuningatar Kaija Koo.

Tämän vuoden Asianajajapäivään osallistui noin 1 500 asianajajaa, muuta asianajotoimiston juristia ja kutsuvierasta. 

Julkaistu numerossa Advokaatti 1/2023

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki