Image for Eduskuntaan oikeudenhoidon osaamista

Eduskuntaan oikeudenhoidon osaamista

Eduskuntaan oikeudenhoidon osaamista

9.5.2023 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Hanne Salonen/Eduskunta

Asianajaja Karoliina Partanen (kok.) valittiin eduskuntaan ­Savo-Karjalan vaalipiiristä. Helsingistä kansanedustajaksi valittiin Asianajajaliiton oikeuspoliittinen juristi Elisa Gebhard (sd.).

Tuore kansanedustaja Karoliina Partanen vastaa puhelimeen eduskunnasta. Meneillään on uusien kansanedustajien valtakirjojen tarkistus, joka on ensimmäinen hallinnollinen riitti, jonka vastavalittu eduskunta käy läpi.

– Pääsiäisenä juhlittiin vaalitulosta perheen kesken, mutta odotan jo kovasti, että pääsee töihin, Partanen sanoo.

Aikaisemmin hän on toiminut Kuopion kaupunginvaltuutettuna, Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettuna sekä Pohjois-Savon maakunnan maakuntavaltuutettuna.

Asianajajaliiton Itä-Suomen osaston puheenjohtajana Partanen toimi vuosina 2019–2022. Eduskuntavaaleissa hän oli ehdolla ensimmäistä kertaa.

– Kyllä tulos hieman yllätti. En osannut odottaa sellaista äänimäärää, Savo-Karjalan vaalipiirin neljänneksi eniten ääniä saanut Partanen sanoo.

Hän uskoo, että tulevassa lainsäädäntötyössä juristikoulutuksesta on suurta hyötyä. Asianajajan ammatissa Partanen on saanut ensi käden tietoa niistä haasteista, joita oikeudenhoito tällä hetkellä kohtaa.

– Jonot ovat liian pitkät ja prosessit kestävät liian kauan. Rahoitusvaje on melkein 90 miljoonaa euroa. Se meidän pitää ratkaista.

Helsingistä eduskuntaan valittiin Asianajajaliiton oikeuspoliittinen juristi Elisa Gebhard. Hän on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Asianajajatutkinnon hän suoritti toimiessaan oikeuspoliittisen juristin tehtävässä.

Gebhard tunnistaa resurssipulan, mutta nostaa esiin myös toisen oikeuspoliittisen teeman: Takaako perustuslaki riittävän vahvasti keskeisten oikeudenhoidon toimijoiden riippumattomuuden?

– Oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ei voi olla ilman riippumatonta tuomioistuinta, syyttäjäpuolta ja avustajaa. Liitossa pääsin oppimaan erityisen paljon avustajan roolista oikeusvaltiossa.

Eduskunta on Gebhardille entuudestaan tuttu paikka, sillä hän on työskennellyt pääministeri Sanna Marinin erityisavustajana. Gebhard uskoo, että lainsäädäntötyön tuntemuksesta on hyötyä – mutta saattaa kokemuksesta olla myös arkisempaa apua.

– Tämä on aika sokkeloinen talo. En ainakaan eksy niin helposti, hän naurahtaa. 

Julkaistu numerossa Advokaatti 2/2023

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset

MAINOS