Image for Asianajopalvelut turvattava koko maassa

Asianajopalvelut turvattava koko maassa

Asianajopalvelut turvattava koko maassa

18.9.2023 Teksti Terhi Hautamäki // Kuvat Samuli Knuutila

Rovaniemeläinen asianajaja, varatuomari Matti Pulkamo valmistautuu uuteen työrupeamaan. Asianajajaliiton valtuuskunta valitsi Pulkamon kokouksessaan 9. kesäkuuta liiton hallituksen jäseneksi. Hän toimi aiemmin hallituksen varajäsenenä.

– Työntäyteisiä vuosia on tiedossa. Tehtävä vaatii aika paljon oman päivätyön lisäksi. Toisaalta se on varmasti antoisa tehtävä alamme näköalapaikalla, Pulkamo sanoo.

Pulkamo on toiminut yrittäjänä jo 22 vuotta. Työtään hän kuvaa enemmän käsityöläisammatin harjoittamiseksi kuin liiketoiminnan pyörittämiseksi.

– En ole koskaan ollut missään töissä työsuhteessa. Jo opiskeluajoista lähtien minulla on ollut oma toimisto.

Myös luottamustehtävät ovat aina kiinnostaneet, ja hän on ollut mukana Asianajajaliiton eri elimissä vuodesta 2008 lähtien.

Millaisia asioita Asianajajaliiton ja sen hallituksen tulisi lähiaikoina edistää?

– Varmaan yksi näkökulma on se, miten asianajopalvelut turvataan tasapuolisesti koko valtakunnassa. Keskittyminen kasvukeskuksiin on tosi voimakasta, ja syrjäisemmät alueet uhkaavat jäädä sivummalle.

Pulkamon omista toimeksiannoista suurin osa liittyy asumiseen ja rakentamiseen, kuten asuntokauppa- ja rakennusriitoihin ja asunto-osakeyhtiöoikeuteen. Oman erikoisalan toimeksiantoja on usein mahdollista hoitaa myös etänä, ja hän on voinut tarjota palveluita Rovaniemen seutua laajemmalle, ympäri Suomea.

Toinen iso kysymys on asianajotyön digitalisaatio.

– Miten erityisesti pienyrittäjät omaksuvat uudet työskentelytavat ja pysyvät ajan tasalla siitä, missä ollaan menossa, Pulkamo pohtii.

Asianajajaliiton hallituksen toimikaudet ovat kolmevuotisia ja alkoivat heti valinnasta. Pulkamon henkilökohtaiseksi varajäseneksi valittiin Lauri Leppänen Vaasan Asianajajayhdistyksestä. Lisäksi Mari Lampenius valittiin jatkokaudelle, ja hänen uudeksi henkilökohtaiseksi varajäsenekseen valittiin Nina Solas-Iloniemi. 

Julkaistu numerossa Advokaatti 4/2023

Kirjoittaja Terhi Hautamäki

on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa Advokaattiin erityisesti laajoja oikeudenhoitoon liittyviä artikkeleita.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset

MAINOS