Image for Elatusapu vuoroasumistilanteessa

Elatusapu vuoroasumistilanteessa

Elatusapu vuoroasumistilanteessa

27.11.2023

Mikä?

Oikeusministeriö on julkaissut ohjeen erillään asuvien vanhempiensa luona vuorotellen asuvan lapsen elatusavun määrittämiseen. Vuoden 2007 elatusapuohjeessa ei ole erikseen otettu huomioon vuoroasumista, joka on nykyään yksi mahdollinen lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetussa laissa (361/1983) tarkoitettu lapsen asumisjärjestely. Asianajajaliiton koulutuksessa päivitetään tiedot lapsen elatuksen tarpeen ja vanhempien elatuskyvyn arvioimisesta, elatustuesta ja kohtuullisarvioinnista.

Kuka?

Lotta Kroneld, asianajaja, Asianajo­toimisto Kroneld Oy

Missä?

Suomen Asianajajaliitto, koulutustila, Mikonkatu 25, 00100 Helsinki (myös etänä)

Milloin?

5.12.2023  klo 9.30–12.45

Katso kaikki koulutukset ja ilmoittaudu: asianajajaliitto.fi/­tapahtumakalenteri

Suositusluonteiset ohjeet täydentävät aiemmin julkaistua elatusapuohjetta. Koulutuksessa käydään läpi uuden ohjeen pääsisältö ja muutokset nykykäytäntöön. Elatusavun laskemista havainnollistetaan esimerkkilaskelmien avulla. (Lotta Kroneld)

Koulutuskausikortti maksoi itsensä takaisin

Koulutuskausikortti maksoi itsensä takaisin

Neljällä paikkakunnalla toimiva asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO otti ensimmäisten joukossa käyttöön asianajotoimistoille tarjotun koulutuskausikortin. Kausikorttiin ovat kuuluneet kaikki Asianajajaliiton syyskaudella 2023 järjestämät lähi-, etä- ja verkkokoulutukset koko henkilöstölle.

– Toimistomme on koulutusmyönteinen. Vuosittaisissa kehityskeskusteluissa käymme läpi, mitä täydennyskouluttautumistarpeita kullakin on. Tavoitteemme on, että koko toimiston henkilökunta kouluttautuu vähintään 18 tunnin verran vuodessa ja monella tulee tunteja paljon enemmänkin, kertoo toimitusjohtaja Jarkko Ruohola.

Toimiston työntekijät ovat saaneet vapaasti hakea omaan tarpeeseensa sopivimman koulutuksen miltä tahansa koulutustarjoajalta.

– Toki Asianajajaliitolla on hyvin erityisesti asianajajille ja asianajoassistenteille räätälöityä täydennyskoulutusta, Ruohola lisää.

Perinteisesti Lukander Ruohola HTO:lla noin puolet koulutusosallistumisista onkin ollut Asianajajaliiton järjestämissä koulutuksissa. Kausikortin käyttöönoton jälkeen osallistumiset liiton koulutuksiin tuplaantuivat jo syys–lokakuun aikana verrattuna edelliseen syksyyn.

– Teimme sisäisesti hieman esiselvitystä ennen kausikortin ostoa, kuinka paljon ihmisillä on kouluttautumistarpeita. Muiden koulutusjärjestäjien koulutuksiin on varmaankin nyt osallistuttu vähän vähemmän.

Toimiston kokemukset ovat olleet kokonaisuudessaan positiivisia, kertoo Ruohola.

– Hinta on erittäin kilpailukykyinen. Yksittäisten koulutusten hinta ei ole ollut este koulutusosallistumisille ennenkään, mutta kynnys osallistumiselle on luonnollisesti nyt ollut matalampi kiinteällä kokonaishinnalla. Myöskään teknisiä ongelmia ei ole ollut. Aiomme ostaa kausikortin myös ensi vuonna.

TULEVIA KOULUTUKSIA:

 • 28.11. Kuolemantapauksen ­verokysymyksiä
 • 5.12. Elatusapu vuoroasumistilanteessa
 • 11.12. Tekoälystä heti tehoa asianajajan työhön, osa III – Ideointi, sparraus ja sisällön tuottaminen
 • 7.2. Sovittelun perusteet
 • 13.2. Virkasuhteen päättämisen
  erityiskysymykset

VERKKOKOULUTUKSIA:

 • Menesty oikeudenkäynnissä osa I – Oikeussalietiketin mestariksi
 • Menesty oikeudenkäynnissä osa II – ­Kannekelpoisen tekstin tuottaminen
 • Tekoälystä heti tehoa asianajajan työhön osat I ja II
 • Asianajajan vastuuvakuutus
 • Henkilötodistelun ajankohtaiset ­kysymykset
 • Yrityskaupan ABC – Lol:sta Closingiin
 • Etäoikeudenkäynnit haltuun
 • Uskallatko ryhtyä pesänselvittäjäksi ja -jakajaksi
 • Vapauteen kohdistuvat pakkokeinot
 • Huoltoriidat nykykäytännössä

 

Julkaistu numerossa Advokaatti 5/2023
Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki