Image for Ministeri Häkkänen Asianajajapäivässä: ”Oikeusvaltiossa tulee toimia oikeusvaltion pelisäännöillä”

Ministeri Häkkänen Asianajajapäivässä: ”Oikeusvaltiossa tulee toimia oikeusvaltion pelisäännöillä”

Ministeri Häkkänen Asianajajapäivässä: ”Oikeusvaltiossa tulee toimia oikeusvaltion pelisäännöillä”

19.2.2024 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Nina Kaverinen

Puolustusministeri toi painavan viestin Asianajajapäivään.

Puolustusministeri ja entinen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) ilmaisi huolensa kotimaisen oikeusvaltiokeskustelun tilasta Asianajajapäivän puheenvuorossaan.

– Apulaisoikeuskanslerin erottamistakin on kuultu vaadittavan, kun hänen laillisuusvalvonnan linjansa ei miellyttänyt edustajia. Valtio- ja oikeusjärjestyksen perusteita ei näköjään ole aina ymmärretty eduskunnassa tai muissa korkeissa tehtävissä, Häkkänen sanoi.

Hän viittasi hallituksen viime vuoden päätökseen sulkea itärajan henkilöliikenteeltä, ja päätöstä ympäröineeseen julkiseen keskusteluun. Osa perussuomalaisten kansanedustajista arvosteli apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaista kovin sanoin.

Häkkänen viittasi myös edellishallituksessa ulkoministerinä toimineen Pekka Haaviston (vihr) perustuslakivaliokunnalta saamiin moitteisiin. Häkkäsen mukaan jotkut poliitikot ovat viime vuosina kokeneet, että ”lakeja voi rikkoa, jos on hyvä poliittinen tavoite”.

– Oikeusvaltiossa tulee toimia oikeusvaltion pelisäännöin. Lain noudattamista valvoo oikeuskansleri, eduskunnan perustuslakivaliokunta ja tuomioistuimet, Häkkänen kertasi.

Asianajajaliiton kesällä väistyvä puheenjohtaja Hanna Räihä-Mäntyharju peräänkuulutti puheessaan kriisinkestävyyttä myös asianajajilta. Hän kertoi, että Asianajajaliitossa on aloitettu erillisen valmiussuunnitelman laatiminen.

Avauspuheenvuorojen jälkeen ohjelma jatkui monipuolisten seminaarien merkeissä, huipentuen perinteiseen iltajuhlaan.

Asianajajapäivä järjestettiin tammikuun lopussa 55. kerran. Tapahtumaan osallistui Helsingin Kalastajatorpalla edellisvuosien tapaan noin 1 500 asianajajaa, asianajotoimistojen muuta juristia ja kutsuvierasta.

Julkaistu numerossa Advokaatti 1/2024

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset

MAINOS