Image for Hae luottamustehtäviin

Hae luottamustehtäviin

Hae luottamustehtäviin

13.5.2024 Teksti Johanna Kainulainen // Kuvat Shutterstock

Asianajajaliiton oikeuspoliittisen työn lähtökohta on oikeusvaltion turvaaminen. Asianajajat pääsevät osallistumaan oikeusolojen kehittämiseen esimerkiksi Asianajajaliiton oikeudellisten asiantuntijaryhmien ja valiokuntien kautta. Näiden luottamustehtävien haku käynnistyy toukokuun lopulla. Itse toimikausi on kaksivuotinen: 1.10.2024–30.9.2026.

Asiantuntijaryhmien tehtävänä on valmistella Asianajajaliiton lausuntoja ja muita kannanottoja, ja niiden jäseniä kutsutaan esimerkiksi eduskuntaan kuultavaksi erilaisista lainsäädäntöhankkeista. Valiokunnat taasen valmistelevat erityisen tärkeiksi nostamiinsa teemoihin liittyviä asioita Asianajajaliiton hallituksen päätettäviksi. Niiden tehtävänä on seurata, ehdottaa ja valmistella asianajotoiminnan ja oikeusolojen kehittämiseen liittyviä ­asioita.

Päättyvällä toimikaudella valiokuntia on ollut kuusi ja asiantuntijaryhmiä 18. ­Tulevalla toimikaudella uutena asiantuntijaryhmänä aloittaa perus- ja ihmisoikeuksien asiantuntijaryhmä, jonka tehtäviin kuuluu erityisesti perus- ja ihmisoikeuksiin sekä oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvien lausuntojen ja kannanottojen valmistelu.

Asiantuntijaryhmissä ja valiokunnissa toimiminen on tärkeä luottamustehtävä, jossa voi antaa oman panoksensa oikeusvaltion tai esimerkiksi asianajajakunnan ammattitaidon kehittämiseen.

– Tämä on näköalapaikka muuttuvan lainsäädännön syvälliseen haltuunottoon ja siihen vaikuttamiseen omalla erikoisalalla. Asianajajaliiton rikosoikeusryhmän vetäminen on itselleni ollut olennainen osa ammatillista kehittymistä, kertoo Antti Riihelä.

Tehtäviin tarvitaan sekä kokeneita että uusia asianajajia erilaisista taustoista. Hakuohjeet löytyvät Asianajajaliiton nettisivuilta ja jäsenviesteistä. Asiantuntijaryhmiin liittyvissä kysymyksissä voi myös olla yhteydessä oikeuspolitiikasta vastaavaan juristiin tai pääsihteeriin.

Julkaistu numerossa Advokaatti 2/2024

Kirjoittaja Johanna Kainulainen

on Asianajajaliiton viestintäasiantuntija ja Advokaatin toimituspäällikkö. Hän kirjoittaa Advokaattiin erityisesti Asianajajaliittoon liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset