Image for Diversiteetti kiehtoo konkaria

Diversiteetti kiehtoo konkaria

Diversiteetti kiehtoo konkaria

11.2.2022 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Dawn Hodge

Carita Wallgren-Lindholmille myönnettiin Asianajajaliiton Matti Ylöstalo -palkinto työstään kansain­välisen välimiesmenettelyn parissa.

Mitä ajattelet liiton huomionosoituksesta, Carita Wallgren-Lindholm?

Olen sanaton, tai ainakin sanoja etsimässä. Eräs Asianajajaliiton entinen puheenjohtaja käytti usein sanontaa ”nöyrä ylpeys” – sitä tunnen.

Mikä välimiesmenettelyssä on palkitsevinta?

Monikulttuurisuus laajassa mielessä: erilaiset oikeusjärjestelmät, kielet, uskonnot, tavat ja tyylit. Kaikki tämä diversiteetti pitää saada toimimaan yhtenä kokonaisuutena siten, että jokainen ymmärtää, mitä olemme tekemässä ja miksi – ja kunnioittaa omalta osaltaan menettelyn lopputulosta. Koska välimiesoikeudella on harvoja järeitä aseita käytettävissään, pääsee myös ­punnitsemaan, miten pitkälle oma auktoriteetti riittää.

Miten koet kansainvälisen yrityskulttuurin kehittyneen viime aikoina välimiehen näkökulmasta?

Sovinnollisuus on lisääntynyt. Dialogiin kannustaa tietenkin myös tarve säästää aikaa ja oikeudenkäynti­kuluja. Kommunikaatiotaidot ovat keskiössä tämän päivän välimiestoiminnassa. Asianosaiset odottavat eteenpäin kumartuvaa välimiesoikeutta, joka tarttuu asioihin heti alusta alkaen ja kysyy asioista, jotka katsovat epäselviksi. Myös Suomessa asiamiesten sovinnollisuus näyttää lisääntyneen varmasti pitkälti Asianajaja­liiton sovittelukoulutuksen ansiosta.

Miten koronapandemia on vaikuttanut työhösi?

Itse koen keskittymisen helpommaksi etänä. Myös matkustamisen tuoma rasitus on helpottanut. Tiedän, että moni kokee asian päinvastaiseksi. Pandemian alussa kuului soraääniä esimerkiksi väsymyksestä. Tämä on hoidettu siten, että päivät ovat pääsääntöisesti lyhyempiä. Uskon useimpien muiden tapaan, että paluuta entiseen ei enää ole. Sekä tekniset että henkiset järjestelmät on nyt rakennettu virtuaalimenettelyjä varten, ja uskon, että toimimme etänä ainakin silloin, kun kysymyksessä on lähinnä prosessuaalinen kuuleminen tai suullisen käsittelyn niin sanottu hallinnollinen erä.

Siteeraan vielä tänäkin päivänä myös kansainvälisesti professori Ylöstalon vanhoja oppeja editioon liittyen. Hänellä oli tapana sanoa, että on parempi ratkaista juttu tietojen perusteella kuin tietämättömyyden varassa.

Julkaistu numerossa Advokaatti 1/2022

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki

Uusimmat kirjoitukset

Työpaikkailmoitukset