Image for Oikeudenkäynnit kutsuvat Konsta Kauppia

Oikeudenkäynnit kutsuvat Konsta Kauppia

Oikeudenkäynnit kutsuvat Konsta Kauppia

14.2.2022 Teksti Kirsi Hytönen // Kuvat Susanna Kekkonen

Konsta Kauppi suoritti asianajajatutkinnon viime syksynä työn ohessa. Asianajajatutkinnon suorittaneena juristina ja lupalakimiehenä hän toivoo pääsevänsä entistä useammin mukaan oikeudenkäynteihin, sillä oikeussalin dynamiikka on kiinnostanut häntä lapsesta saakka.

Konsta Kauppi seisoskelee tavatessamme hotelli Clarionin toisen kerroksen kokoustilassa tyytyväisen näköisenä. Ympärillä kaikuu puheensorina ja aula täyttyy nopeasti saleista purkautuvista hyväntuulisista nuorista juristeista. Asianajajatutkinnon suorittaminen on huipentunut viimeisen päivän ohjelmaan ja koko syksyn kestänyt urakka on nyt ohi. On juhlan ja kuohuviinilasillisen aika.

OTM Konsta Kauppi on suorittanut tutkintoa työn ohessa, kuten monet muutkin kokelaat. Hän työskentelee asianajotoimisto Jurentiassa Helsingissä. Nykyisessä työssään hän auttaa asiakkaita erityisesti sopimus-, vakuutus- ja rikosoikeudellisissa asioissa sekä avustaa päämiehiä riita- ja rikosasioiden oikeudenkäynneissä.

Kaupin työnantaja on suhtautunut asianajajatutkinnon suorittamiseen kannustavasti ja joustavasti, hyötyyhän myös työnantaja siitä, että palveluksessa on ­asianajajatutkinnon läpäissyt juristi.

Kauppi on tyytyväinen tutkintoon kokonaisuudessaan, myös sen viimeiseen päivään, missä tulevat asian­ajajat saivat aluksi seurata opettavaista näytösoikeudenkäyntiä, jossa kaikki mahdollinen menee pieleen.

Iltapäivän aikana kokelaat osallistuivat valitsemaansa erikoisalaa koskevaan koulutusmoduuliin. Kauppi oli valinnut sovitteluun tutustumisen. Sovittelu kiinnostaa häntä, koska oikeusistuinten päätökset eivät välttämättä ratkaise riitoja lopullisesti tai hyvitä koettuja vääryyksiä.

– Sovittelussa on paremmin mahdollista päästää kiinni riitojen ja ongelmien juurisyihin. Solmut saadaan avattua, Kauppi kuvailee.

Kolmen kuukauden urakka

Asianajajaliitto vastaa asianajajatutkinnon järjestämisestä. Tutkinnon hyväksytty suorittaminen on yksi Asianajajaliiton jäsenyyden edellytyksistä. Vaaditta­vien kokemusvuosien täytyttyä Kauppi voi halutessaan hakea liiton jäsenyyttä. Tutkintotodistus hänellä on nyt valmiina plakkarissa.

Tutkinto koostuu kolmesta osasta: ­kirjallisesta ­kokeesta, oikeudenkäyntiosasta ja eettisestä ­osasta, jossa käydään läpi muun muassa asianajajan ­ammattietiikkaa, tärkeimpänä hyvän asianajajatavan ohjeet ja alaa ­koskeva sääntely. Kirjallinen koe kestää muutamia tunteja. Tutkinnon eettisen osan voi suorittaa verkossa noin kahdessa viikossa ja oikeudenkäyntiosan 12 viikossa.

Kirjallinen koe, eettinen osa ja oikeudenkäynti­osan muut osat järjestettiin viime syksynä sähköi­sinä, mutta oikeudenkäyntiosan moduulipäivä sattui pande­mian kannalta otolliseen aikaan ja se saatettiin järjestää lähiopetuksena hotelli Clarionissa Helsingissä.

Kauppi onkin tyytyväinen siitä, että sai lopuksi ­tavata tutkintoon osallistuneita kollegoja kasvokkain. Päivän jälkeen hotellin tiloissa oli mahdollisuus myös verkostoitumiseen.

Tutkinnon päätöspäivään osallistui 148 kokelasta. Kaikkiaan asianajajatutkinnon suoritti viime vuonna ennätysmäärä, 347 kokelasta.

Kaupin mukaan tutkinnon kokonaisuus oli hyvin järjestetty, hyödyllinen ja työn kannalta mielekäs.

Hän piti erityisesti siitä, että tutkintoon kuului ­monipuolisia tehtäviä, harjoituksia ja keskusteluja.

– Oli hyvä, että pääsimme myös soveltamaan oppimaamme ja pohtimaan, emme ainoastaan pänttäämään kirjallisia materiaaleja, hän kiittelee.

Vain se jäi harmittamaan, että koronan vuoksi opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta ei ollut niin paljon kuin hän olisi toivonut.

Tutkintoon kuuluvan ­oikeudenkäyntiharjoituksen aiheena oli tällä kertaa siviilijuttu, jossa käsiteltiin liike­huoneiston vuokraamista koskevaa riitaa. Aihe oli ajankohtainen, sillä siihen liittyi myös koronan vaikutus pienyrittäjien toimintaan.

”Rikosjutuissa on jotain perustavanlaatuista inhimillistä kysymyksen-asettelua.” 

Polku johdatteli oikeudenkäynteihin

Kauppi kannustaa oman kokemuksensa perusteella suorittamaan tutkinnon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mieluiten heti opintojen jälkeen. 

Kauppi työskenteli lakialalla jo opintojensa aikana ja tekemistä oli riittämiin. Hän on työskennellyt useissa asianajotoimistoissa, Syyttäjälaitoksessa ja osan aikaa asianajotoimistossa Espanjassa. Valmistuttuaan 2020 hän on työskennellyt vastaavana lakimiehenä ja asiantuntijana vakuutusyhtiössä ja nyt Jurentiassa.

– On tullut kerrytettyä kokemusta ja heiluttua ­vähän joka paikassa, hän naureskelee.

– Olen tutkinut erilaisia polkuja ja mahdollisuuksia, mutta kiinnostus on aina vain vetänyt oikeudenkäynteihin.

Tutkintoon valmistautuminen työn ohessa on ­sujunut jouhevasti, sillä Kauppi kertoo hoitaneensa ­tutkintoon liittyviä opintoja tasaiseen tahtiin pitkin syksyä. Kauppi katsoo, että tutkinnosta on tulevaisuudessa hyötyä, toimii hän oikeudenkäynnissä missä roolissa hyvänsä.

Kiinnostus lähti hiekkalaatikolta

Oikeudenkäynnit ja rikosasiat ovat kiinnostaneet häntä nuoresta, oikeastaan jo lapsesta asti. Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin lähti hänen mukaansa jo hiekkalaatikolta. Tämä on ollut hänelle ammatinvalinnan lähtökohta alusta alkaen.

– Rikosjutuissa on jotain kiehtovaa, sillä niissä on jotain perustavanlaatuista inhimillistä kysymyksenasettelua. Ihmisten kohtalot ja tapahtumat ovat joskus traagisia, joskus koomisia ja joskus tragikoomisiakin.

Kauppi korostaa, että asianajajan työssä tarvitaankin myös muita taitoja kuin pelkästään juridiikkaa. Vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä. Kauppia kiehtoo ihmismieli ja muun muassa rikosasioissa tärkeää roolia näyttelevä muisti ja sen toiminta. Tästä syystä hän on opiskellut oikeuspsykologiaa Itä-Suomen yliopistossa, missä aihepiiristä on tarjolla laajempia opintokokonaisuuksia kuin Helsingissä.

Oikeudenkäynneissä häntä kiinnostaa ihmisten ­välinen dynamiikka ja se, että tapahtumien kulkua ­oikeussalissa ei voi oikeastaan ennustaa eikä kaikkeen voi valmistautua, vaikka valmistautumisen tärkeyttä ei voikaan liikaa painottaa. 

– Aina pitää varautua siihen, että tapahtuu jotain odottamatonta ja pitää turvautua improvisaatioon.

Hän vertaa oikeudenkäyntiä harrastamaansa jazz-musiikkiin, jossa alkuun lähdetään yhteisistä nuoteista, mutta vähitellen musiikki lähtee omille laduilleen, ja muusikkojen yhteispeli ja erilaiset aloitteet tuottavat ennustamattoman ja ainutkertaisen lopputuloksen.

– Asianajajan ammatti on myös asiakaspalvelu­ammatti. Jokaisen pitää tiedostaa oikeussalissa, ­kenelle kulloinkin puhutaan. Ei ole tärkeää ainoastaan miellyttää päämiestä, vaan myös tuomari pitää ­vakuuttaa. Asiat täytyy joskus ilmaista toisin kuin ­asiakas itse ne muotoilisi. 

Asianajajatutkinnon oikeuden­käyntiosan moduulipäivä pystyttiin järjestämään lähiopetuksena marraskuussa 2021 hotelli Clarionissa Helsingissä.

Pesäpalloa ja pianonsoittoa

Pesäpalloa ja pianonsoittoa

Konsta Kauppi liikkuu vapaa-ajallaan mielellään luonnossa ja ulkoilee perheensä kanssa. Hän harrastaa myös pesäpalloa, ainakin katsomossa, jollei aina kentälle asti ehdi. Kaksikymppiseksi hän pelasi aktiivisesti Hyvinkään Tahkossa ja Järvenpäässä Kinnarin Pesiksessä.

Henkistä vastapainoa työlle tulee musiikista. Kauppi soittaa harrastuksenaan pianoa ja keikkailee silloin tällöin yhdessä bändiläistensä kanssa häissä ja muissa juhlissa. Lumi- ja lentotilanteen salliessa Kauppi laskettelee ystäviensä kanssa Suomessa tai muualla Euroopassa.

Julkaistu numerossa Advokaatti 1/2022

Kirjoittaja Kirsi Hytönen

on vapaa toimittaja.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki