Image for Juho Laine: Hyvin hoidettu toimeksianto on oikeusturvateko

Juho Laine: Hyvin hoidettu toimeksianto on oikeusturvateko

Juho Laine: Hyvin hoidettu toimeksianto on oikeusturvateko

20.9.2022 Teksti Tero Ikäheimonen // Kuvat Laura Railamaa

Valvontalautakunnan uusi puheenjohtaja Juho Laine odottaa haasteellista tehtävää, jossa pääsee edistämään oikeusvaltio­periaatteen toteutumista yhteiskunnassa.

Minkälaisena näet valvontalautakunnan roolin oikeusvaltiossa?

Saatavilla olevat ja hyvää asianajajatapaa noudattavat asianajopalvelut ovat keskeinen ja välttämätön osa oikeusvaltiota. Jokainen toimeksianto, joka on suoritettu lain ja hyvän asianajajatavan mukaisesti, on oikeusturvateko, ja edistää oikeusvaltioperiaatteen toteutumista yhteiskunnassa.

Valvonnan keskeinen tarkoitus on säilyttää suomalaisen asianajopalvelun laatu korkeatasoisena ja siten turvata ­oikeuspalveluja käyttävien tahojen oikeusturvan toteutuminen mahdollisimman hyvin. Valvontalautakunnan toiminta on asianajotoiminnan ytimessä. Toimivalla valvonnalla ­osaltaan varmistetaan asianajotoiminnan tarkoitus ja rooli oikeusvaltiossa. 

Minkälaisia odotuksia sinulla on puheenjohtajan tehtävää kohtaan?

Koen sen vastuulliseksi ja vaativaksi. Olen voinut vuosien ajan seurata nyt ”täysin palvelleen” edellisen puheenjohtajan, Harri Tuuren, ansiokasta toimintaa, ja sen perusteella odotan tehtävän olevan työntäyteinen ja haasteellinen.

Odotan tulevaa kautta kuitenkin innolla ja toivon, että voin osaltani vaikuttaa siihen, että valvontalautakunnan antamat ratkaisut ovat edelleen laadukkaita ja oikeudenmukaisia, vaikka ratkaistavia asioita on ­paljon. Lisäksi ratkaisujen tulee olla yhdenmukaisia toistensa kanssa ja ylipäänsä koko prosessin sujuvaa.

Mitä teet työn vastapainoksi ja rentoutuaksesi?

Perhe ja harrastukset tasapainottavat arkeani. Luen paljon kaunokirjallisuutta, ja hyvään kirjaan ja tarinaan uppoutuminen vie ajatukset tehokkaasti pois muista asioista. Lisäksi harrastan rotarytoimintaa, joka varsinkin viime aikoina on vienyt paljon aikaa toimiessani ­Raumanmeren Rotaryklubin presidenttinä.

Lähitulevaisuudessa toivottavasti olisi mahdollisuus palata myös aiemman harrastukseni eli kilpa-ammunnan pariin, sillä koen sen merkittävästi edistävän muun muassa keskittymiskykyä – välillä tosin paras tapa ­rentoutua on ihan vain olla.

Julkaistu numerossa Advokaatti 4/2022

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki