Image for Kaisa Marttinen haluaa lisätä asianajajien ymmärrystä valvontalautakunnan toiminnasta

Kaisa Marttinen haluaa lisätä asianajajien ymmärrystä valvontalautakunnan toiminnasta

Kaisa Marttinen haluaa lisätä asianajajien ymmärrystä valvontalautakunnan toiminnasta

21.6.2021

Kaisa Marttinen aloittaa valvontayksikön päällikön sijaisuuden syksyllä 2021. Hän kertoo, että hihoja on jo kääritty valvontalautakunnan ja -yksikön toimintaa koskevien lainsäädännön uudistustarpeiden kartoittamiseksi.

Mitä odotat sijaisuudeltasi?

Prosessit ja substanssi ovat minulle jo tuttuja ja pääsen keskittämään kaiken energian yksikön ja lautakunnan toiminnan kehittämiseen. Hihoja on jo kääritty valvontalautakunnan ja -yksikön toimintaa koskevien lainsäädännön uudistustarpeiden kartoittamiseksi. Toiveissa olisi muun muassa jonkinlainen prekluusion mahdollisuus, jolla saisimme tehostettua menettelyä ja karsittua turhuuksia.

Haluan myös lisätä asianajajien ymmärrystä valvontalautakunnan toiminnasta. Itseen kohdistuva kantelu ja valvontalautakunnan vastauspyyntö saatetaan turhaan kokea isona ja loukkaavanakin juttuna. Suurin osa valvonta-asioistahan päättyy siihen, ettei toiminnassa havaita mitään moitittavaa. Meillä on kuitenkin velvollisuus laittaa kantelusta kuin kantelusta asia vireille ja hankkia tarvittava selvitys tämänkin lopputuloksen toteamiseksi.

Mitä ajankohtaista valvontayksikössä on käynnissä?

Asianajajaliiton ja valvontalautakunnan yhteinen sähköinen asiointipalvelu ASSI otettiin käyttöön huhtikuussa ja valvontayksikössä tehdään nyt töitä sen eteen, että valvonta- ja palkkioriita-asioiden käsittelyn siirtäminen ASSIin etenisi kaikkien kannalta mahdollisimman sujuvasti ja fiksusti.

Lisäksi valvontayksikössä on kiinnitetty huomiota tiedonanto- ja saavutettavuuskysymyksiin, ja valvontalautakunta on aktivoitunut Twitterissä ja LinkedInissä. Keväällä lanseerattiin myös valvontalautakunnan uudet nettisivut. Ratkaisukäytännöstä tiedottamiseksi perustimme uutiskirjeen, joka ilmestyy muutamia kertoja vuodessa ja lähtee kaikille liiton jäsenille sekä kenelle tahansa muulle aiheesta kiinnostuneelle tilaajalle.

Käsittelyajat ovat venyneet viime vuosien aikana, mutta valvontayksikköön on keväällä ja alkukesästä saatu resurssivahvistuksia ruuhkahuipun taittamiseksi. Toivon mukaan tuloksia alkaa näkyä vielä tämän vuoden puolella.

Mitä teet, kun et valvo?

Oman hiihtoharrastuksen lisäksi penkkiurheilen talvisin intensiivisesti maasto- ja ampumahiihdon parissa. Kesälukemisena aloitin juuri ensi hiihtokautta silmällä pitäen Charlotte Kallan voiteluvinkeillä varustetun hiihtotekniikka- ja kunto-oppaan Styrka, teknik & pannben, jota voin suositella kaikille kanssahiihtelijöille!

Julkaistu numerossa Advokaatti 3/2021

Kirjoittaja Tero Ikäheimonen

on vapaa toimittaja, viestintäalan yrittäjä ja Advokaatin toimitussihteeri.

Jaa kirjoitus Kopioi linkki
Jaa kirjoitus Kopioi linkki