Advokaatti 3/2021
CCBE edistää asianajajien työtä myös Suomessa
Euroopan asianajajaliittojen neuvosto vaikuttaa muun muassa EU-sääntelyn valmistelussa. Ilman neuvostoa monet käytännön asiat olisivat suomalaisellekin asianajajalle hankalampia.
Euroopan asianajajaliittojen neuvosto vaikuttaa muun muassa EU-sääntelyn valmistelussa. Ilman neuvostoa monet käytännön asiat olisivat suomalaisellekin asianajajalle hankalampia.
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn toiminnanjohtajan Fran Johanssonin mukaan Suomessa on rakenteellisia ongelmia, kuten ihmiskauppaa, joihin emme ole riittävästi heränneet.
Lataa pdf-näköislehti TutustuAmnestyn Frank Johansson pitää isoja globaaleja trendejä ilmastokriisistä digitalisaatioon ihmisoikeuskysymyksinä. Suomessakin on suuria rakenteellisia ongelmia, jotka pitää kohdata, hän sanoo.
Helsingin Sanomat julkaisi huhtikuun lopussa ansiokkaan artikkelin ihmiskaupan ja sen lähirikosten tutkinnasta Suomessa. Toimittaja Paavo Teittinen kävi artikkelia varten läpi lähes sata poliisin päätöstä tapauksissa, joissa oli tuotu esiin viitteitä ihmiskaupasta tai sen kaltaisesta hyväksikäytöstä.
Kaisa Marttinen aloittaa valvontayksikön päällikön sijaisuuden syksyllä 2021. Hän kertoo, että hihoja on jo kääritty valvontalautakunnan ja -yksikön toimintaa koskevien lainsäädännön uudistustarpeiden kartoittamiseksi.
Valvontalautakunnan uusimmissa ratkaisuissa käsitellään tällä kertaa hyvää asianajajatapaa koskevien ohjeiden 3.5 kohdan mukaista kunniallisuutta asianajajan toiminnassa.
Tekoäly ei ole vienyt juristin töitä eikä mullistanut asianajoalaa. Asianajajan työn avuksi on jo kuitenkin monia työkaluja.
Suomen Asianajajaliitto on mukana kansainvälisessä yhteistyössä muiden asianajajaliittojen kanssa sekä maailmanlaajuisesti IBAn että Euroopan tasolla CCBE:n piirissä. Näistä arkipäiväämme lähempänä on CCBE, ja sen toiminnasta kerrotaan tarkemmin tässä Advokaatin numerossa.
Samalla, kun asianajajina puolustamme ja aktiivisesti edistämme asiakkaidemme oikeusturvaa sekä kehitämme yhteiskunnan oikeusoloja aktiivisena oikeusvaltiotoimijana, on huolehdittava, että olemme osana myös yleistä vastuullisuuskehitystä.
Koulutusvaliokunnan uusi puheenjohtaja Mari Lampenius näkee pitkän aikaa saatavilla olevat verkkokoulutukset arvokkaina erityisesti nuorille asianajajille.
Italialaisen Dario Alessin oli tarkoitus viettää Suomessa vaihto-opiskeluvuosi. Ihastuminen on venyttänyt vuoden jo 24 vuoteen, ja hänestä on tullut poikkeustapaus: asianajajatutkinnon Suomessa suorittanut ulkomaalainen.
Vuoden Asianajoassistentiksi valittu Maarit Virtanen nauttii itsensä haastamisesta. Uusista ilmiöistä pitää olla kiinnostunut, hän sanoo.