Teksti Heidi Enne ja Johanna Kainulainen // kuva Shutterstock
Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunut tietomurto on tuonut yritysten tietoturvan tason suurennuslasin alle. Asianajajaliitto on räätälöinyt asianajajille koulutuskokonaisuuden, jossa käydään läpi asianajajia velvoittavat tietoturvaohjeet käytännöllisesti asianajajan salassapitovelvollisuus ja asianajotoiminnan järjestäminen huomioiden. Koulutuksessa käydään läpi myös asiakirjojen säilyttämistä koskevat ohjeet. Koulutus tarjotaan asianajajille ilmaiseksi.
Koulutuksen voi katsoa verkossa ajasta ja paikasta riippumatta. Kouluttajina toimivat asianajajat Niko Jakobsson ja Sami Järvinen. Lisätietoa koulutuksesta Asianajajaliiton uutiskirjeistä ja nettisivujen tapahtumakalenterista.
Tietoturvaohjeiden mukaan asianajajan on muun muassa huolehdittava, että asiakirjat ja muu aineisto tallennetaan, säilytetään, arkistoidaan ja tuhotaan tietoturvallisella tavalla, ja että käytössä olevat fyysiset toimitilat ovat lukitut ja muutoinkin suojatut. Kaiken asianajosalaisuuden piiriin kuuluvan aineiston, riippumatta siitä, miten tieto on tallennettu tai säilytetty, pitää olla suojattu.
Asianajotoiminnassa käytettävien laitteiden ja välineiden tietojen pitää olla salattu. Näitä laitteita ja välineitä ei saa antaa ulkopuolisten käyttöön. Asianajosalaisuuden säilyttämiseksi tulee välttää vieraiden laitteiden käyttöä tai niiden kytkemistä omiin laitteisiin. Laitteiden elinkaarista on huolehdittava siten, että laitteet, joihin ei enää tarjota päivityksiä, poistetaan käytöstä ja vaihdetaan uusiin.
Lisäksi yli 10 työntekijän toimistojen olisi hyvä toteuttaa ohjeiden mukainen ulkoinen IT-auditointi – tällä on tarkoitus varmistaa, että tietoturva on toivotulla tasolla eikä sillä tasolla, jolle se on itse tai valitun kumppanin kanssa saatu.
Tietoturvaohje (B 05.1) ja Tietoturvaopas (B 05.2) kokonaisuudessaan nettisivuilla:
asianajajaliitto.fi/saadokset